Protesti u Trsteniku i Kuršumliji 1

Drugi po redu protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Trsteniku. Protestna šetnja započeta na platou ispred zgrade opštine Trstenik, a završena šetnjom do lokalne Radio Televizije Trstenik uz zvižduke i transparente na kojima je stajalo „Abdiciraj!“, „Stop diktaturi“, „Stop medijskom mraku“.

Protestantima se i ovoga puta obratio Bojan Petrović preduzetnik koji je 13. decembara 2018. godine, uoči dolaska Aleksandra Vučića u Trstenik priveden, jer je prethodno na društvenim mrežama najavio da će doći na otvaranje nove fabrike i postaviti pitanje predsedniku Republike.

Petrović je istakao da je Srbija danas u medijskom mraku, da protestanti u Trsteniku imaju iste zahteve kao i oni u Beogradu i jedan poseban koji je upućen Radio Televiziji Trstenik.

„Nekoliko desetina hiljada ljudi u Beogradu i u još 40 gradova i opština protestvuju protiv diktature i protiv režima koji ugrožava budućnost naše zemlje. To je informacija koju ne možete čuti na RTS-u, to je slika i istina koju Radio televizija Trstenik odbija da prenese uprkos činjenici da ćemo i ovog četvrtka šetnju završiti baš ispred zgrade u kojoj se lokalna televizija nalazi. Nemamo slobodne medije, nemamo slobodno pravosuđe, nemamo slobodnu državu, ali ćemo se za nju izboriti“, rekao je Petrović.

On je dodao da predstavnici Radio Televizije Trstenik nisu odgovorili na zahtev za sastanak, kao ni na zahteve u kojima se od ove medijske kuće traži da u svojim informativnim emisijama prenese izveštaj sa protestnog skupa „1od 5 miliona“, da omogući redovno učešće predstavnika opozicije u informativnim i debatnim emisijama, i da otpočne sa poštovanjem Zakonom zagarantovanog prava na objavu demanta.

Na skupu je govorila i vaspitač Ana Bošković koja je istakla da stanje u predškolskim ustanovama najbolje opisuje činjenica da se među protestantima širom cele Srbije nalaze vaspitači, a da ih je nedavno na protestu bilo preko 1000.

„Na protestima smo jer želimo da prenesemo poruku vlastima da više ne pristajemo na obmane i dugogodišnja lažna obećanja koja nam plasiraju putem medija“.

Zoran Karić poljoprivrednik iz Trstenika poručio je da su poljoprivrednici poniženi i da se danas nalaze na ivici egzistencije.

Na skupu je pročitan i govor Nikole Koja, a sledeći protestni skup zakazan je za četvrtak ,31. januar na kome će govoriti javne ličnosti koje su izrazile želju da pruže podršku protestima u Trsteniku.

Protest u Kuršumliji: Mi nemamo gde nazad

Protesti u Trsteniku i Kuršumliji 2
Foto: R. Gavrilović

Nezadovoljni građani Kuršumlije, održali su večeras peti protest po redu, na kome je poručeno da su probuđeni mnogi gradovi u Srbiji a da Kuršumlija „nema gde nazad“ samo borba do kraja da se očuva grad.

Oliver Milisavljević, odbornik u opštini Kuršumlija, naglasio je da je pismo sa zahtevima koje je upućeno predsedniku Srbije, Aleksandar Vučić, primio.

On je poručio, ako ne dobiju odgovor sledi radikalizacija protesta i „blokada“ administrativnog prelaza Merdare, zašta će imati pomoć sa strane kako građama tako i sindikata.

Milisavljević, je poručio da je ovo borba za opstanak grada i da Kuršumlija „ne može nazad“ samo napred do cilja, jer za čekanje i prazna obećanja nema više ni mesta, niti pak vremena, jer smo na ivici ambisa.

– U četvrtak na šestom protestu, biće pročitan odgovor iz Beograda ako stigne ako ne sledi obaveštenje o blokadi. U četvrtak imaćemo pojačanje, goste sa strane koji će nam dati podršku, istakao je Milisavljević

Okupljenim građanima obratio se pesnik Bole Spasojević.

Vi ste svetlo ovog grada, ta važna svetiljka u ovom mraku“, rekao je ovaj pesnik koji je govorio svoje stihove u duhu protesta, koji oslikavaju sadašnju situaciju.

Protest je nastavljen šetnjom do zgrade, bivše Konfekcije „7.juli“, a završen zakazivanjem novog protesta za četvrtak od 18 časova.

Inače, transparente koji su obeležili današnji protest, nosili su mladi ovog grada: „Vidiću, gde su 70 miliona evra“, „Ovo nije politika, ovo je život“, „Đavolja Varoš i nevidljiva fabrika svetska čuda“….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Protesti u Trsteniku i Kuršumliji”

  1. Setnja, opet…1997. Trstenik je postao jedn od prvih opozicionih gradova u Srbiji, a TVTRSTENIK jedna od prvih opozicionih televizija…Mozemo mi to opet, dragi moji sugradjani!!!
    P.S. A, kupolu hrama Svetog Save tesku 40t, podigli su nasi strucnjaci i radnici Prve Petoletke Trstenik. Znaci, mogu i bez Rusa neke stvari da se urade 🙂

    • I ne samo kupolu. Vasi su podigli i krov Arene na Novom Beogradu koji je predhodno sastavljen na zemlji….i polako mic po mic podizali. Jedinstveno i neponovljivo! Fascinantno i za svaku pohvalu! To da imate jos uvek potencijala pokazujete i sa protestima. POZDRAVLJAM!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.