Društvene mreže: U Srbiji za EU 44 odsto građana 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 44,2 odsto korisnika društvenih mreža u Srbiji, dok se pridruživanju navedenom bloku protivi 20,2 odsto.

Ovo pokazuje istraživanje koje je u periodu od 20. decembra 2017. do 20. januara 2018. sprovela agencija Open Source Intelligence Centre, a u koje je Danas imao uvid. Analizom oko 4.500 javnih poruka poruka i interakcija od 3.000 takozvanih “jedinstvenih autora” na mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram, utvrđeno je, takođe, da pridruživanje Srbije NATO-u zagovara 11,4 odsto korisnika društvenih mreža, dok je protiv toga 74,2 odsto kao i da priznanje nezavisnosti Kosova podržava 13, 4 odsto korisnika, dok se tome protivi 66,3 odsto.

Kada je odnosu prema Rusiji reč, 56,4 odsto ispitanika smatra da je to prijateljska (bratska) zemlja, dok 30,1 odsto zastupa stav da bi trebalo da se udaljimo od Rusije, 16,2 odsto njih da treba da uđemo u državni (politički, ekonomski) savez sa Rusijom, i, na kraju, 9,4 odsto ispitanika zagovara sklapanje vojnog saveza sa Rusijom. Što se tiče stavova prema Sjedinjenim Državama, 24,8 odsto korisnika društvenih mreža smatra da je to prijateljska zemlja, dok 78,1 odsto percipira SAD kao državu koja odlučuje o Srbiji i Balkanu, a 36,2 odsto smatra da nam treba bolji odnos (partnerstvo) sa SAD.

Da Srbija ide u dobrom pravcu smatra 48 odsto ispitanika, dok 36 odsto zastupa gledište da Srbija nazaduje. Kada je o poverenju u institucije reč, 48,8 odsto ispitanika najviše veruje predsedniku države, zatim vojsci (32, 7 odsto) i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (31 odsto), a najmanje poverenje imaju u akademiju i intelektualce (2,1 odsto). Na kraju, 15,3 odsto ispitanika ocenilo je da životni standard raste, 58 odsto smatra da životni standard opada, 41 odsto smatra da je nezaposlenost veća, 36 odsto da se nezaposlenost smanjuje, 24 odsto ispitanika bi se iselilo iz Srbije, dok bi se iz Srbije na Zapad iselilo 82 odsto ispitanika.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da je u “opštoj populaciji” još veći procenat evroskeptika i onih koji su ravnodušni prema članstvu u EU nego što pokazuju rezultati ovog istraživanja, kao što je veći i broj protivnika pridruživanju Srbije NATO-u zbog “nasleđa iz prošlosti”. Komentarišući rezultate koji se odnose na podršku i protivljenje nezavisnosti Kosova, naš sagovornik napominje da je “na nivou Srbije to protivljenje daleko veće i da treba imati na umu da je analiza obuhvatila samo korisnike društvenih mreža”. Prema njegovom mišljenju, stavovi prema SAD i Rusiji su uglavnom odraz realnog stanja, ali treba uzeti u obzir i da mlađa populacija, koja se uglavnom “oglašava” na društvenim mrežama o Sjedinjenim Državama “sudi u najvećoj meri na osnovu ličnih sentimenata i američke kulture”.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za Danas da je “diskutabilan reprezentativni uzorak istraživanja koja se rade na osnovu stavova na društvenim mrežama”, te da se “procena samog stava ne može smatra objektivnom, s obzirom da se ne radi o strukturisanim pitanjima i odgovorima, već slobodnom iznošenju mišljenja o pojedinačnim pitanjima”.

Isključeni “botovi” i stranke

Open Source Intelligence Centre napominje da isključuje iz analize stavove političkih stranaka, NVO, napise medija, kao i gotovo sav, ili najveći procenat sadržaja koji emituju takozvani „botovi“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Društvene mreže: U Srbiji za EU 44 odsto građana”

  1. Ovakva Srbija moze samo da ruzi ugled EU. Podrzavam EU i vrednosti koje bastini, ali Srbiji tamo nije mesto. Kao sto ni rodjeno dete ne bih slala na svetsko takmicenje iz matematike ““preko veze““ ili jer se nasla neka rupa u pravilima, pa da ““zloupotrebim““ to. Ako ne znas matematiku dovoljno dobro, nema sta tamo da trazis. Isto za Srbiju – ne umes da organizujes drzavu po vrednosnom sistemu EU – nemas sta tamo da trazis.

  2. Koliko pratim našu štampu i razne portale, ne sećam se da je iko iz političkog vrha, koji tako zdušno zastupa tezu o ulasku u EU (bez alternative) ikada, pošteno i iskreno, objasnio našem narodu šta je to EU, kako funkcioniše, koja bi bila naša prava i obaveze. Pogotovu treba ljudima reći da država gubi mnoga prava u odlučivanju. Istina je da današnja vladajuća, Vulićeva, vlada i ostali oko nje, sprovode politiku koju diktira Amrika. Uostalom to govore i autori iz Amerike koji pišu osvrte o Srbiji. Ja trenutno, radi posla, živim u Hrvatskoj i gledajući propadanje ovde države, mislim da bi Srbija u EU propala još više i još brže od Hrvatske. I na kraju, moramo biti svesni da nas EU ne želi, već nas po diktatu Amerike uvlači u svoj sistem, a NATO će biti sledeća stapenica. Naravno, cilj je Rusija, tj. uništavanje iste a mi ćemo biti zgaženi u procesu. Ovakve ankete su potpuno besmislene i daju lažnu sliku raspoloženja naroda prema EU pre svega.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.