Državni vrh na aerodromu, opozicija na Trgu republike 1Vulin i Šojgu u Moskvi Foto: MOD (arhiva)

Prisustvo ovoj svečanosti potvrdio je i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. U večernjim satima Pokret slobodnih građana Srbije organizovaće drugi protestni skup na Trgu republike sa početkom u 19 sati. Sat kasnije, na istom mestu, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd organizuje protestni koncert.

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom Vojska Srbije će građanima prikazati svoje sposobnosti i to manifestacijom pod nazivom „Sloboda 2017“. Na prikazu će učestvovati više od 2.200 pripadnika vojske, ali i 130 vozila i 30 vazduhoplova ratnog vazduhoplovstva. Javnosti će prvi put biti predstavljene Snage za hitno reagovanje opremljene najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koje broje 1.500 vojnika kao i avione MiG-29 koji su stigli iz Ruske Federacije, koji neće leteti. Građani će biti u prilici da vide više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme koje je proizvela odbrambena industrija Srbije. Na svečanost će nastupiti i akro grupa „Striži“ iz Ruske Federacije, a njihova tačka će trajati oko 15 minuta.

„Svečanosti će prisustvovati najviše državno i vojno rukovodstvo i mnogobrojni gosti. Prisustvo je potvrdio i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Pozivam građane da dođu na aerodrom Batajnica i da zajedno proslavimo Dan oslobođenja Beograda od fašizma. Imaće kao i uvek do sada razloga da budu ponosni na svoju vojsku. Kapije aerodroma koje se nalaze na putu Batajnica – Nova Pazova biće otvorene od devet časova. Zamolio bih građane da zbog gužvi i opšte bezbednosti koriste javni prevoz i da na aerodrom Batajnica dođu najkasnije do 11 časova“, kaže za Danas Mihailo Zorgović, pukovnik iz rukovodstva Prikaza.

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića u 19 sati organizuje skup pod nazivom „Beograd se voli, Beograd se brani“, koji će podržati i Vuk Jeremić, koji uskoro osniva svoju partiju.

„Podržavamo u potpunosti miting. Doći ću ja i članovi rukovodstva Narodne stranke, ali ne učestvujemo ovaj put u organizaciji, jer smo u pripremama za osnivačku skupštinu 22. oktobra“, rekao je za Danas Vuk Jeremić.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i ove godine poziva građane na obeležavanje 20. oktobra. Biće to protestni koncert na Trgu republike od 20 časova, a nastupiće Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje i MC Cjofo, uz podršku DJ Flipa. „Slavimo ideju grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni. Proslavljamo ideju grada u kome će zajednički resursi, obrazovanje, zdravstvo, prevoz i socijalna zaštita biti javni i dostupni svim građanima. Želja nam je da vrednosti koje ovaj praznik Beograda predstavlja očuvamo i ističemo, a ne da se njima gradska vlast poigrava kako im iz godine u godinu odgovara. Podsećamo da je manipulacija išla dotle da je Dan oslobođenja obeležavan nekoliko dana ranije, a da su elementi antifašizma ubacivani i izbacivani iz protokola po potrebi“, poručuju iz Inicijative.