Misija Euleksa planira da otvori svoje kancelarije u čitavom regionu, pa tako i u Beogradu, ali još ne znamo kada će to biti, jer o tome još nismo zvanično razgovarali sa predstavnicima Vlade u Beogradu, rekao je Danasu zvaničnik Misije EU na Kosovu. Predstavnik Euleksa, koji je tražio da ostane anoniman, najavio je da će takve kancelarije biti otvorene i u Skoplju, Tirani i Podgorici.

Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju, odbacuje za Danas spekulacije da se Vlada Srbije protivi otvaranju ovakve „kancelarije za vezu“. Naprotiv, Bogdanović smatra da bi to bilo logično rešenje.

– S obzirom na to da smo prihvatili razmeštanje misije Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova, kao i da je prethodno postojala kancelarija Unmika, ne vidim nikakav razlog protiv otvaranja kancelarije u našem glavnom gradu. Ministarstvo za KiM je spremno da izađe predstavnicima Euleksa u susret, ukoliko odluče da to učine. Međutim, još nisu podneli zvaničan zahtev za to – ukazuje Bogdanović za Danas.

Prema njegovim rečima, veza između vlasti Srbije i te misije postala bi otvaranjem kancelarije još jača, pogotovo zbog nedavnih nemira u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Podsetimo, šef Euleksa Iv de Kermabon najavio je krajem 2008. da će „veoma brzo“ u Beogradu biti otvorena kancelarija te misije.

– Potrebne su nam veze sa svim zemljama u okolini kako bismo mogli da radimo zajedno i šire od Kosova, poput misija Europol, Interpol i ostalih – rekao je Kermabon. On je tada istakao da je Euleks tehnička misija koja će imati odgovornost da poboljša vladavinu prava na Kosovu i u kojoj ima raznovrsnih eksperata kako bi cilj bio postignut. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić potom je kazao da sa zvaničnicima EU „nisu vođeni konkretni razgovori“ o otvaranju kancelarije Euleksa u Beogradu, ali da ne vidi da bi bio problem ako se to dogodi, „kada za to dođe vreme i kada stepen naše saradnje to bude zahtevao“.

Rada Trajković, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća KiM, kaže za Danas da je dobro to što Euleks želi da otvori svoje predstavništvo u Beogradu, „jer time šalje poruku da bez uticaja Beograda nema stabilizacije na prostoru Kosova i Metohije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari