Državni vrh Srbije održao je juče popodne sastanak o platformi za pregovore s Prištinom, koji je trajao svega oko jedan čas. U razgovoru kod predsednika Tomislava Nikolića učestvovali su premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade za evrointegracije Suzana Grubješić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. Saopštenje nakon završenog sastanka nije objavljeno do zaključenja prvog izdanja Danasa.


Premijer Dačić rekao je juče pre podne da platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori s Prištinom, ali je ponovio da postoji crvena linija ispod koje Srbija neće ići. Premijer je naveo da treba odvojiti pitanje konačnog rešenja za Kosovo i „ono što se dešava između toga“, a to je relaksacija i vidljivi napredak u odnosima s Prištinom.

Aleksandar Vučić je naveo da su učesnici sastanka dobili „određene ideje“ o platformi za pregovore. On je objasnio da je zapravo reč o nacrtu, ali da još nije realno da se govori o zvaničnom dokumentu, već će se o tome još razgovarati. Prema njegovim rečima, još nije određen sastav delegacije koja će pregovarati s Prištinom, ali će ona svakako biti podignuta na viši nivo.

Poslanik DS Borislav Stefanović ističe da bi DS mogla da utvrdi detaljan plan za Kosovo, ali da to nije njihov posao i da ih niko nije ni pitao šta misle. On smatra da bi bilo opasno ako bi u razgovore bili uključeni Albanci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa i da bi to značilo približavanje Ahtisarijevom planu. Stefanovića, kako sam kaže, zanima hoće li “velike patriote” u pregovore uključiti i Srbe sa severa KiM.

Lider JS Dragan Marković Palma smatra da Srbi s Kosova treba da učestvuju u razgovorima s predstavnicima kosovskih Albanaca. On podseća i da je u Rambujeu i Beču bilo dosta Srba sa KiM i da su u jednom trenutku „vladale emocije onih sa severa i onih s juga KiM“.

Odbor u utorak

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun nije prisustvovao sastanku državnog vrha o Kosovu, jer „nije bio ni pozvan”. „Za utorak je zakazana sednica Odbora na kojoj će se razmatrati ono što je dogovoreno na sastanku”, navodi Drecun za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari