Državni vrh sa patrijarhom: Srpski narod nećemo ostaviti na cedilu 1"Šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore": Patrijarh Irinej s Aleksandrom Vučićem Foto: Kabinet predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se sa patrijarhom srpskim Irinejom i članovima Sinoda.

Nakon sastanka Vučić je istakao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi teška, ali da srpski narod i srpska država neće ostati na cedilu.

Sastanak je počeo u 7.30 u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovao mu je i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Vučić je rekao da će o svim dešavanjima o Kosovu obaveštavati srpskog patrijarha Irineja, kao i da će uvek biti spreman da sasluša mišljenje i stavove Srpske pravoslavne crkve.

„Hvala patrijarhu Irineju što nas je saslušao, hvala arhijerejima što su nas saslušali, mi ćemo njegovu svetost i sve druge obaveštavati o daljim i budućim potezima“, rekao je Vučić.

Patrijarh Irinej je kazao da su sastanci predstavnika države i crkve potrebni, kako bi se čuli stavovi i predložio da oni budu održavani češće, „baš onako kako se budu javljali problemi“ o Kosovu.

Premijerka Ana Brnabić je u petak, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane nakon što je kosovska skupština usvojila platformu za pregovore sa Srbijom, najavila da će njih troje sa patrijarhom Irinejom razgovarati o situaciji na Kosovu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je u petak prištinsku platformu i ona je, kako prenosi Zeri, postala javni dokument.

Platforma ima 11 principa kojih prištinski tim treba da se pridržava u nastavku dijaloga, a Beograd je tumači kao zatvaranje vrata dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari