DS će biti osnivač Saveza za Srbiju, a ne pridruženi član 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Predstavnici Demokratske stranke mogu sa Draganom Đilasom, koji radi na formiranju Saveza za Srbiju, da razgovaraju samo o formiranju saveza, a ne o ulasku u savez.

DS može da bude samo jedan od osnivača tog saveza, a ne pridruženi član. To je naša ideja i ta politika je pobedila na unutarstranačkim izborima. To je izvodljivo i prihvatljivo svima i dogovori oko toga su u toku, rekli su Danasu nezvanično članovi novog rukovodstva demokrata.

Na toj liniji, ali ne tako direktno, je i predsednik DS Zoran Lutovac, koji za Danas kaže da će DS već naredne nedelje početi razgovore o formiranju Saveza, a ne o ulasku u Savez. Upitan hoće li Glavni odbor o tome odlučivati, on odgovara potvrdno i kaže: „Da, naravno. Glavni odbor će biti taj koji će se o tome pitati.“ Na pitanje kada, on odgovara da se nada što pre.

Izborom Lutovca za novog lidera DS postalo je jasno da ova partija ide u pravcu bliske saradnje sa Đilasom. Međutim, nejasno je bilo hoće li se demokrate samo pridružiti Đilasovoj organizaciji ili će učestvovati u njenom osnivanju. Sada se postavlja i pitanje brzine dogovora. Prema našim saznanjima, do dogovora će doći vrlo brzo jer se razgovori o tome uveliko vode i samo se čekao ishod izbora u DS. Trebalo bi da je DS-u Đilas već poslao osnivačka dokumenta Saveza kako bi se Lutovac upoznao sa osnovnim idejama i predlozima o saradnji.

Međutim, ta važna politička odluka trebalo bi da prođe i stranačke organe.

Nezvanično se u DS može čuti da bi ukoliko se Lutovac i Đilas dogovore naredne nedelje, Predsedništvo moglo odluku o savezu pred Glavni odbor da stavi već na prvoj narednoj sednici 16. ili 17. juna. Druga je da se odlučivanje ne očekuje, ali će jedna od tema diskusije na konstitutivnoj sednici tog tela sigurno biti i ta.

Prema našim saznanjima, u ponedeljak će zasedati novo Predsedništvo DS koje će pripremiti sednicu Glavnog odbora i tada bi moglo da se pokrene pitanje izjašnjavanja tog stranačkog organa o ovom pitanju. Postoji mogućnost i da GO zvanično da ovlašćenje predsedniku i Predsedništvu da razgovara sa Đilasom.

Podsetimo, osnivanje i registracija Saveza za Srbiju, posle beogradskih izbora u martu zastala je najpre zbog odbijanja Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića da postanu deo te organizacije, a zatim i zbog pregovora sa Vukom Jeremićem, predsednikom Narodne stranke, oko, kako je Danas već pisao, toga gde će se građani učlanjivati, u Savez ili u njegove članice. Jeremić je stava, kako smo pisali, da građani mogu da se učlanjavaju samo u članice, dok je Đilas za to da građani mogu da biraju gde će se učlaniti. A onda su se već približili i izbori u DS. Savezu su do sada prišli Levica Srbije Borka Stefanovića, sindikat Sloga koji predvodi Željko Veselinović i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari