Naša crvena linija je Ustav Srbije i ako tu piše da Vojvodini pripada najmanje sedam odsto republičkog budžeta, a onda sledi zarez, pa piše da se tri sedmine obavezno koriste za kapitalna ulaganja, to mora da se poštuje.

 Međutim, Vlada Srbije i određena ministarstva bave se samo time da li Vojvodina dobija sedam odsto, kao da posle toga u Ustavu imamo tačku. SVM upozorava da najviši akt ove države mora da se poštuje i, u skladu s tim, da novac za Vojvodinu treba da bude dovoljan i za razvojne projekte – kaže Balin Pastor, funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara i šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije, objašnjavajući za Danas zbog čega SVM neće glasati za rebalans budžeta ukoliko Vlada ne izađe u susret njihovim zahtevima.

Iz Vlade tvrde da Vojvodina dobija zakonom predviđeni novac. U čemu je problem?

– Problem je u tome što, ukoliko od tih sredstava iz republičkog budžeta, koliko Vojvodina dobije, odbijemo novac za plate prosvetnim radnicima, transferna sredstva lokalnim samoupravama i slično, matematički je nemoguće da ostanu tri sedmine, odnosno 42 odsto, za kapitalne investicije. To je izigravanje ustavne obaveze. Sada smo rekli koalicionim partnerima da, ako nismo glasali za budžet za 2010, koji nije bio u skladu sa Ustavom, kako onda da glasamo za rebalans, kada je iste strukture. Nadamo da će se naći rešenje, koje će bitiá u skladu sa Ustavom. Tada ćemo glasati za predlog, jer nam nije namera da rušimo Vladu. Ukoliko to ne bude, mi nećemo podržati rebalans i sve buduće budžete u narednim godinama. Minimum kompromisa je ono što piše u Ustavu.

LSV najavljuje da će podržati rebalans, tako da SVM praktično ostaje bez podrške.

– Mi smo principijelni i slobodni. Ne mogu da se složim sa ocenama koje dolaze iz Lige da je, citiram, ovo „najbolja moguća vlada“ i da ne žele da je ruše i pomažu opoziciji. To nije ni naša namera, ali kada bismo imali principijelnu podršku LSV, kada ovo ne bi zahtevala samo četiri poslanika SVM, nego i pet poslanika Lige, i ne znam koliko poslanika G17 plus, kada bismo imali podršku svih kojima su puna usta i decentralizacije i autonomije, tada bi Vlada bila primorana da revidira svoj stav.

Ko onda nije principijelan i slobodan?

– Imali smo slučajeve za vreme postojanja ove vlade, ali se to retko pominje, što nije fer, da su i ostale stranke iz vladajuće koalicije imale suprotne stavove od ostalih koalicionih partnera i da nisu podržale neke zakonske predloge. Pri formiranju Vlade rekli smo da je podržavamo, ali zadržavamo pravo na sopstveno mišljenje. Glasamo protiv zakonskih predloga kada smo na to primorani i kada je nemoguće naći kompromis. Zašto neki drugi, uključujući LSV, svoju politiku ne vode tako, ne znam. Mogu da pretpostavim da razlog može biti samo to da nekako treba ući u parlament i posle sledećih izbora. Liga to samostalno ne može da učini.

Spekuliše se da SVM pregovara sa SNS o budućoj saradnji?

– Nije bilo razgovora ni o rušenju Vlade, ni o nekoj budućoj vladi. Mi samo želimo da imamo normalnu komunikaciju sa svim parlamentarnim strankama, pa i sa SNS. Moram da vam kažem da posle sklapanja koalicionog sporazuma DS i SPS, više ništa nije nemoguće u Srbiji i zato mislimo da treba da razgovaramo sa svima. Ali, to nikako ne znači da smo protiv sadašnjih partnera i još manje znači da na nas ne mogu da računaju kao na deo vladajuće koalicije. Poslednjih petnaest godina DS je naš strateški partner.

Da li će tako i ostati?

– To ne zavisi samo od nas, već i od toga da li DS gleda na nas kao na svog strateškog partnera.áSvesni smo razlika u broju mandata i jačini, ali mislimo da u koalicionim vladama treba da postoje poštovanje i svest o strateškom partnerstvu. Ta svest, očigledno, nije postojala u DS u decembru prošle godine, ni u januaru ove godine, kada je formirana kaznena ekspedicija i kada su izbacili naše ljude iz vlasti u Senti i Subotici.áAkcije odmazde zbog našeg glasanja protiv antivojvođanskog i antiustavnog budžeta sigurno ne doprinose strateškom partnerstvu.

Boris Tadić s Ištvanom Pastorom

Subotica – Lider SVM Ištvan Pastor, posle razgovora s predsednikom Borisom Tadićem, izjavio je juče da se verovatno neće ponoviti situacija od prošle godine, kada su poslanici te stranke glasali protiv budžeta. „Ipak, ako se i ove godine to dogodi, mi nećemo odustajati od principijelnog stava da se Ustav mora poštovati. Bez obzira koliko će biti iznos novog budžeta, sedam odsto je uvek sedam odsto“, istakao je Pastor. Na pitanje novinara o Tadićevom stavu, rekao je da je stekao utisak da će sve biti u skladu sa Ustavom.  V. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari