SPS, LDP i URS zauzeli su zajednički stav – DS ima 24 sata da odluči i saopšti ko je njen predlog za mandatara nove vlade, ili će se ove tri stranke udružiti u politički blok i od demokrata zatražiti da im prepuste mesto premijera, ekskluzivno saznaje Danas.

„Socijalistička partija Srbije, Liberalno-demokratska partija i Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da je proglašenje konačnih rezultata predsedničkih izbora poslednji momenat da Demokratska stranka zvanično kaže ko je njen predlog za novog premijera.

Ako DS to ne želi da kaže, ili iz nekih svojih unutrašnjih razloga ne može ili ako uopšte nema rešenje, SPS, LDP i URS će pred njom nastupiti kao jedinstveni politički blok, koji će ovako udružen u Skupštini Srbije biti brojniji i od DS i od SNS.“

„Ako DS praktično u naredna 24 sata ne saopšti ko je njen predlog za mandatara, taj politički blok će od demokrata tražiti mesto premijera za sebe i nastupiti sa zajedničkim kandidatom“, zaključeno je u konsultacijama lidera SPS, LDP i URS Ivice Dačića, Čedomira Jovanovića i Mlađana Dinkića, a saznaje Danas.

Podsetimo, Dačić, Jovanović i Dinkić su ovlašćeni pregovarači koalicija koje predvode i koje bi, udružene, u novom sazivu Narodne skupštine imale ukupno 79 poslanika – 44 lista oko SPS, 19 Preokret i 16 URS. To je šest mandata više od liste SNS i dvanaest od liste DS. U tom slučaju, samo bi takozvana velika koalicija demokrata i naprednjaka bila brojnija od udruženih SPS-PUPS-JS, Preokreta i URS.

„Koalicija Demokratske stranke sa Srpskom naprednom strankom ne dolazi u obzir. Protiv toga je većina ljudi u vrhu DS i ogromna većina aktivnog članstva. Takozvana velika koalicija je za sve prave demokrate nezamisliva i jednostavno ne dolazi u obzir“, rekao je Danasu jedan visoki funkcioner demokrata, komentarišući sve glasnije medijske spekulacije o tome da bi DS i SNS mogli zajedno da oforme novu Vladu Srbije.

Kako ističe izvor našeg lista iz vrha DS, mada se ograđujući da je to njegovo lično mišljenje, priče o velikoj koaliciji nemaju veze s realnošću. „To nije interes DS, pogotovo kada imamo čvrsto i pouzdano partnerstvo SPS i, sa LDP ili URS, nova vlada treba samo da nam padne u ruke. Zašto bismo pravili koaliciju s naprednjacima, nema tu nikakve logike, niti bi bilo u interesu stranke, naprotiv“, ocenjuje naš sagovornik.

Iako je čvrsto uveren da DS neće ući u savez sa SNS, Danasov izvor ukazuje na činjenicu da će mandati u novom sazivu Skupštine Srbije biti slobodni, odnosno da poslanici neće morati da slušaju sve naredbe svojih stranaka. „Ubedljiva većina u DS je protiv te velike koalicije. Ako bi kojim čudom do nje i došlo, ko kaže da bi svi naši poslanici glasali za takvo rešenje“, objašnjava ovaj funkcioner demokrata, koji insistira na tome da je aktivno članstvo DS protiv političkog pakta sa SNS i da bi takav aranžman bio poguban po stranku, a podseća i na nedvosmislene poruke Borisa Tadića iz izborne kampanje da njegova stranka na republičkom nivou neće praviti koaliciju s naprednjacima.

Konačni rezultati

Republička izborna komisija proglasila je juče konačne rezultate predsedničkih izbora, po kojima je Tomislav Nikolić u drugom krugu osvojio 49,54 odsto glasova izašlih birača, a Boris Tadić 47,31 odsto. Za Nikolića je glasalo 1.552.063, a za Tadića 1.481.952 izašlih birača. Kandidat SNS dobio je 70.111 glasova više od kandidata DS. Nevažećih glasačkih listića bilo je 3,15 odsto (98.664). Glasalo je 46,28 odsto, odnosno 3.133.682 od ukupno 6.771.479 birača upisanih u birački spisak.

„Tadić već odlučio“

Više sagovornika našeg lista iz DS uvereno je da će Tadić biti kandidat te stranke za premijera. „Verujemo da je odluka već doneta i da sada više traje priprema javnosti za njeno medijsko plasiranje, nego što se sam Tadić dvoumi da li da prihvati funkciju predsednika nove Vlade Srbije“, kažu demokrate. a

DANAS ANKETA: Da li je moguća „velika koalicija“?

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka

Kako vreme bude proticalo, a dogovori o sastavu vlade ne budu postignuti, mislim da u tom slučaju rastu šanse za formiranje koalicije DS i SNS. Takođe, tu bih dodao i taj utisak, ili možda realni uticaj, da je međunarodna zajednica raspoložena za tu opciju. Ako se ni naprednjaci ni demokrate sa svojim koalicionim partnerima ne dogovore oko nove vlade, odnosno ako ne dođe do formiranja neke uže koalicije koja bi činila izvršnu vlast, „velika koalicija” će biti mogućnost, pogotovo što međunarodne institucije smatraju da bi to bilo stabilizirajuće za prilike u Srbiji.

Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu

Mislim da bi to bilo najbolje rešenje za Srbiju, jer bi se time odgovorilo na sve propale efekte tranzicije i ekonomske krize, pošto bi se uspostavila ravnoteža vlasti i izbegli ekcesi. Prisustvo DS u vladi na čelu s Borisom Tadićem obezbedilo bi međunarodni kontinuitet, bilo bi manje dilema u vezi s evrointegracijama, a stiglo bi se i do procesa pregovora o pristupanju EU. Ekonomska politika bi bila otvorenija, pogotovo što sada imamo slučaj slabljenja dinara i manjka kapitala. Velika koalicija bi bila dobra i zbog toga što bi demokratija bila produktivnija nego dosad.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Mislim da je formiranje „velike koalicije” samo teorijska mogućnost, jer je, posebno tokom kampanje, napravljena velika psihološka i medijska distanca između DS i SNS. Ako bi do toga ipak došlo, to bi bilo prvorazredno iznenađenje. S jedne strane, postojala bi stabilna većina u parlamentu, ali s druge strane, pitanje je kako bi ove dve stranke međusobno funkcionisale. Jeftinije bi bilo i jednima i drugima da sastave vladu s manjim partijama. J. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari