DS: Država ozakonila bezakonje u oblasti zaštite životne sredine 1

Srbija dočekuje Svetski dan zaštite životne sredine sa neočišćenim i zapuštenim kanalima za odvodnjavanje, sa rekama koje  guše ili plastične flaše ili metalne cevi, sa Beogradom kroz čiji se centar noću transportuje opasni otpad, saopštila je Demokratska stranka.

Demokratska stranka dodaje da u Zrenjaninu postoji problem neispravne vode za piće, nelegalna seča šuma na Fruškoj gori i Vršačkim planinama. Takođe, ističu, problem imaju i žitelji Kosjerića koji udišu zagađen vazduh.
Srbija prema njijovim rečima dočekuje 5. jun sa nelegalno izgrađenim objektom na vrhu Kopaonika, sa novinarom kome je zapaljen automobili, jer je izveštavao o seči drvoreda u Aleksincu.
„Srbija proslavlja ovogodišnji Svetski dan zaštite životne sredine tako što je krajem prošle godine usvojila Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara i time dala zakonski okvir lošoj praksi iz prethodnog perioda – da se novac namenjen zaštiti životne sredine troši nenamenski“, piše u saopštenju DS-a.
To, kako navode, znači da novac koji država uzima od građana na ime ekoloških taksi više ne mora da bude iskorišćen za finansiranje projekata koji unapređuju zaštite životne sredine, već može da bude iskorišćen za bilo šta drugo.
U saopštenju podsećaju da Srbija još uvek nema ni Strategiju upravljanja otpadom, ni Strategiju zaštite životne sredine i da su ovo samo neki od nagomilanih problema u oblasti ekologije i zaštite životne sredine koja u Evropi i svetu postaje sve važnija politička tema.
„Ne znamo da li će Ani Brnabić, predsednici Vlade, i dalje biti smešno i zabavno, ako jednog dana bude otvoreno Poglavlje 27 u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine. Kako stvari za sada stoje, put Srbije ka Evropskoj uniji postaje sve krivudaviji i dalji, a tema zaštite životne sredine sve nebitnija za državu Srbiju, na žalost svih nas“, zaključuje DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari