Najuža rukovodstva Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije tokom jučerašnjeg dana započela su planirane razgovore koji treba da se nastave i danas o tekstu rezolucije koju će Skupština Srbije razmatrati na sednici o Kosovu i Metohiji koju je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio za 28.

Najuža rukovodstva Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije tokom jučerašnjeg dana započela su planirane razgovore koji treba da se nastave i danas o tekstu rezolucije koju će Skupština Srbije razmatrati na sednici o Kosovu i Metohiji koju je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio za 28. decembar.
O tekstu rezolucije juče su razgovarali predstavnici DS i DSS, dok će ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić od danas početi usaglašavanje sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije. DSS i Nova Srbija zatražile su da se pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU unese jasna odredba da EU u potpunosti garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Lider ND Velimir Ilić izjavio je da će sednica parlamenta o Kosovu biti istorijska i da će na njoj predsednik Srbije Boris Tadić „morati da odgovori“ kako će Srbija ući u EU – s Kosovom ili bez njega.

DULIĆ: Lokalni izbori biće raspisani do 31. decembra

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je juče da će lokalne i pokrajinske izbore najverovatnije raspisati do 31. decembra, u rokovima koje je predvideo Ustavni zakon. Dulić je rekao da će ove nedelje razgovarati s koalicionim partnerima i sa strankama opozicije u parlamentu o terminu održavanja lokalnih izbora, kako bi se došlo do najboljeg datuma. On je precizirao da očekuje da će parlament na sednici u sredu i četvrtak raspravljati o zakonima koji su neophodni za raspisivanje lokalnih izbora.

– Onog trenutka kada se zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih izbora objave u Službenom glasniku, ne postoji nijedan razlog da se izbori ne raspišu – rekao je Dulić. On je rekao da mu je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković preneo da postoji mogućnost da ti zakoni uđu u skupštinsku proceduru početkom naredne nedelje.

– Razgovarao sam s ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem, koji će od ponedeljka početi usaglašavanje teksta rezolucije sa šefovima poslaničkih grupa i to bi trebalo da bude poslednja sednica u ovom jesenjem, redovnom zasedanju“, rekao je predsednik Skupštine.
Većina predstavnika parlamentarnih stranaka složila se da nova rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji treba da definiše buduće poteze države, insistira na očuvanju suvereniteta i da se oko njenog sadržaja postigne što veći stepen saglasnosti.
Portparol DS Jelena Marković izjavila je da bi nova skupštinska rezolucija o Kosovu i Metohiji trebalo da definiše dalji tok pregovaračkog procesa za koji se Srbija zalaže, kao i dalje nastupe državnog pregovaračkog tima.
Poslanik G17 plus Željko Ivanji izjavio je da bi rezolucija trebalo da sadrži odredbu prema kojoj bi pravno ništavim bio proglašen svaki akt donet mimo Saveta bezbednosti UN, kao što je jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova od bilo koje države.
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da rezolucija o KIM, koju bi Skupština Srbije trebalo da usvoji, apsolutno mora sadržati političku i diplomatsku odbranu suvereniteta Srbije.
– Politička i diplomatska odbrana suvereniteta Srbije mora da bude sadržana u rezoluciji , jer nećemo prihvatiti da nam kažu da još nije proglašena nezavisnost, računajte kao da je proglašena i svi građani Srbije moraju da budu suočeni s tom činjenicom“ – naglasio je Nikolić.
Poslanik sa liste LDP Vladan Batić ocenio je da je vrhunac neodgovornosti to što pregovarački tim nije dostavio izveštaj parlamentu, kao i to što više od mesec dana nije zasedao skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju.
– Plašim se da će i ta nova sednica i rezolucija biti još jedna demonstracija prkosa, inata i nedostatka državničke odgovornosti – ocenio je Batić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari