DS i Pokret Novi 6. oktobar potpisali Sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju 1Foto: FoNet

Demokratska stranka (DS) i Pokret „Novi 6. oktobar“ potpisali su danas Sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju.

„Mi smo za to da se objedine sve političke snage koje su okrenute ka tome da se u Srbiji dese političke promene“, rekao je tom prilikom u prostorijama stranke predsednik DS Zoran Lutovac.

Lutovac je ocenio da je suština da se objedinjavanjem političkih snaga ostvari „efekat udruživanja“.

„To znači da se udruže sve energije i kada pokažemo da smo spremni da naše posebnosti ostavimo po strani zarad zajedničkog interesa, onda će doći do tog efekta“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, suština je pridobiti i one koji jesu za promene, ali ne biraju nijednu političku partiju već žele da podrže „nastojanje“ da se promeni vlast i dođe do promene.

Treba, kako tvrdi Lutovac, da se gradjanima Srbije pruži nada da su promene moguće.

Predsednik pokreta Novi 6. oktobar Vojin Rakić je kazao da je za „promenu potrebna lustracija“.

„Da bi se promene desile neophodna je lustracija svih koji su se ogrešili o zakonske, ali i moralne norme ovog drustva“, rekao je on.

Rakić je naglasio da će Srbija ponovo biti slobodna i da je taj dan „bliži nego što neki veruju“.

Prvo o uslovima, pa o nastupu

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da je pismo osnivača Nove stranke Zorana Živkovića o objedinjavanju opozicionih stranaka uoči izbora više upućeno medijima i samopromociji, navodeći da se prvo mora videti hoće li biti uslova za izlazak na izbore, „a ne da pravimo ražanj, a zec je u šumi“.

Lutovac je, na konferenciji za novinare sa liderom pokreta Novi 6. oktobar Vojinom Rakićem, sa kojim je DS potpisala saradnju, rekao da Živković piše javno o onome što on čini, ali ne govori u medijima o svakodnevnim razgovorima sa Narodnom strankom, Strankom slobode i pravde i drugima kako najbolje ostvariti cilj.

Ciljna grupa su nam oni koji žele promene, a ne glasaju ni za koga pojedinačno, rekao je Lutovac i ponovio da se ovde radi o izbornim uslovima, a ne o pravilima.

Lutovac je objasnio da se želi postići dogovor barem o sinhronom, ako ne o zajedničkom nastupu.

Opozicija u Srbiji koja učestvuje u međupartijskom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, naveo je Lutovac, hoće svima da stavi do znanja da ne žele da budu ukras i ikebana za fasadnu demokratiju u Srbiji, dok u paralelnom dijalogu učestvuju stranke koje izlaze na izbore, bez obzira na izborne uslove.

Nema vladavine prava bez slobodnih i poštenih izbora, poručio je Lutovac.

Kada je reč o izmenama Ustava, Lutovac je ocenio da ovaj saziv parlamenta nije legitiman da ih donosi, jer nema opozicije u svom sastavu, a promene najvišeg pravnog akta moraju biti rezultat najšire društvene i političke debate.

Rakić je poručio da b i „kriminalnim vlastodršcima“ bilo bolje da dozvole slobodne izbore, nego da dočekaju bunu na dahije.

Lustracija je ipak bolja od ustanka i zato se mi i zalažemo za demokratsku promenu, čak i ovakvog režima, a način da se dođe do toga je upravo ono što danas radimo – opredeljujemo se za zajedničko delovanje opozicionih stranaka, rekao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari