Demokratska stranka je najodgovornija što su kritike Predloga statuta, koje već mesecima upućuje radikalsko-narodnjački blok, a poslednjih dana i SPC, u osvit njegove potvrde u Skupštini Srbije dobile toliki značaj da se u javnosti sve otvorenije govori da su ozbiljne izmene ovog akta neophodne. DS je svojom inertnošću otvorila prostor SPS-u da poziva na „konsenzus u Vladi i parlamentu“ o konačnoj verziji statuta. Socijalisti, koji su koliko juče izglasali Predlog statuta u Skupštini APV, pokušavaju da vrate sebi staro biračko telo, jer istraživanja javnog mnjenja pokazuju da u ovom trenutku ne bi prešli izborni cenzus, ocenjuju politički stručnjaci za Danas.

Prema mišljenju sociologa Jovana Komšića sa novosadskog Ekonomskog fakulteta, ključni problem ipak nije u SPS-u, već u stožernoj stranci vladajuće koalicije koja je inertnošću i nemuštim odgovorima na opozicionu demagogiju o separatizmu i secesionizmu otvorila prostor za takvo ponašanje socijalista.

– Da li je moguće da DS, koja ima dobre pravne stručnjake, sada nema šta da odgovori na demagoške i neutemeljene kritike? Ukoliko ne budu imali snage da stanu iza sopstvenih odluka i ispune obećanje glasačima iz Vojvodine, bez kojih nikada ne bi odneli pobedu na izborima, to će biti jasan signal da je reč o neozbiljnoj i neodgovornoj politici. Vojvodina je motor evropskog puta Srbije, a DS sada ima priliku da sprovodi u delo svoj program i načela koji su predstavljeni kao isključivo evropski. To se, međutim, ne događa i oni će biti kažnjeni na sledećim izborima – upozorava Komšić.

Ukoliko je razlog trenutne krize sporenje o Predlogu statuta unutar DS-a, odnosno protivljenje centrale u Beogradu i onih ljudi koji nemaju razumevanja za autonomnost i decentralizaciju, to je onda „još gora situacija, jer bi značilo da Boris Tadić kažnjava pobednike u sopstvenim redovima – Pokrajinski odbor DS-a, bez kojeg nikada ne bi dobila izbore“, ukazuje naš sagovornik.

– Ako je, međutim, reč o tome da demokrate žele da ne izgube podršku birača ili da privole one kojima je autonomija neprijatna tema, onda mozgovi koji prave strategiju za političko delovanje stranke nisu zaslužili da ikada više odnesu pobedu na izborima – naglašava Jovan Komšić.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže za Danas da DS „ćuti i ne brani statut, koji je napravio i izdejstvovao njegovu podršku u pokrajinskom parlamentu, to što većina građana centralne Srbije nema razumevanja za autonomnost“. Građani su lako spremni, kaže on, da svaku autonomiju vide kao separatizam, u čemu ih ohrabruju desničarska opozicija i SPC.

– Kriza će biti rešena verovatno vraćanjem Predloga statuta u pokrajinsku skupštinu na tehničko peglanje i sužavanje nadležnosti, ali to neće otkloniti problem nastao usled pokazane nesposobnosti stožerne stranke vladajuće koalicije. S druge strane, nemojte da se zavaravamo, unutar DS-a postoji sukob mišljenja o tome da li treba ili ne usvojiti takav jedan dokument – zaključuje profesor Stojiljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari