DS: Nedopustive izjave SPC 1Foto: Preentscreen RTV

Predsednica Foruma žena Demokratske stranke (DS) Marina Nikolić poručila je danas da to telo oštro osuđuje izjave velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija Radovića.

Oni su u različitim porukama proteklih dana za lošu demografsku sliku optužili isključivo žene i označili ih kao glavne krivce i jedine odgovorne za sve manji broj dece koji se u Srbiji rađa, ukazuje se u saopštenju DS.

Žene su se izborile za pravo na odluku o rađanju, što je ustavno pravo, i niko im to pravo ne može oduzeti, niti im ostvarivanje toga prava sme osporiti, smatra Nikolić.

Nikolić navodi i da je za populacionu politiku odgovorna pre svega država i njene institucije, koje imaju za cilj donošenje strateških dokumenata, akcionih planova, javnih politika i drugih akata, koje će sprovoditi sa ciljem poboljšanja demografske slike u Srbiji.

Srbija je građanska, sekularna država u kojoj su svi njeni građani jednaki, i u kojoj se poštuju zakoni i Ustav i koja je jasno i nedvosmisleno odvojena od svake religije, pa i Srpske pravoslavne crkve, bez obzira na konfesionalnu pripadnost većinskog dela stanovništva, predočila je Nikolić.

Nedopustivo je da patrijarh srpski nameće ženama rađanje kao dug prema svom narodu, a smatramo da je poređenje onih koje su same ili na preporuku lekara donele tu tešku odluku u životu svake žene – da prekinu trudnoću – sa fašistima, Musolinijem i Hitlerom, teški čin govora mržnje, bez obzira što je deo liturgijskog služenja, ukazala je ona.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari