DS osniva odbor za finansije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu u penziji Dragor Hiber, književnica Vida Ognjenović, psiholog Žarko Trebješanin uz još nekoliko intelektualaca s nespornim kredibilitetom biće članovi Odbora za finansijsko upravljanje i kontrolu DS, nezvanično je rečeno Danasu u Demokratskoj stranci.

Ovaj odbor izglasaće članovi Glavnog odbora DS na današnjoj sednici u sali beogradske opštine Stari grad.

Uz odbor koji će se baviti finansijama, kao je Danas juče pisao, Glavni odbor DS formiraće i Građanski demokratski klub s ciljem jačanja građanske stranačke ideje. Formiranje ova dva tela biće i prve dve tačke dnevnog reda sednice koja će u tom delu biti otvorena za medije i javnost.

Naš list je već pisao da je cilj Odbora za finansijsko upravljanje i kontrolu, od sedam članova, uspostavljanje potpuno transparentnog i nezavisnog finansiranja i poslovanja partije. Veoma brzo, kako saznajemo, mogu se očekivati i prve aktivnosti ovog odbora u cilju finansijske stabilizacije stranke. Građanski demokratski klub, prema navodima naših izvora, činiće dvadesetak intelektualaca, koji nisu članovi DS, a koji će jednom ili više puta mesečno sa rukovodstvom DS diskutovati o političkim prilikama u zemlji i rešavanju važnih pitanja.

Istraživač na institutu za političke studije Dejan Bursać za Danas kaže da formiranje ova dva tela vidi kao pokušaj DS da se ponovo profiliše pred biračima u situaciji u kojoj im je jasno da više ne predstavljaju relevantan politički faktor, čak ni na opozicionoj sceni, gde su neki drugi subjekti preuzeli primat.

– Otvaranje pitanja transparentnog finansiranja je hvale vredno i sigurno će biti od značaja u godinama u kojima stranke opozicije zbog bojkota neće moći da računaju na budžetski novac, ali mislim da to nije ono što primarno zanima birače. DS ima mnogo većih kadrovskih, organizacionih i idejnih tj. programskih problema i zato gubi glasače, a ne zbog (ne)transparentnosti. U tom smislu demokratski klub je zanimljiva ideja, pod uslovom da donese nešto novo i različito od političkog saveta koji DS već ima i u kojem već sede intelektualci – zaključuje Bursać.

Ujedinjenje na proleće posle izbora

Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića mogli bi, posle političkog, i formalno da se ujedine na proleće sledeće godine posle izbora, nezvanične su procene nekih od naših sagovornika u ove tri partije.

Kako je Danas već pisao, loša finansijska situacija u DS jedna je od glavnih prepreka zbog kojeg do formalnog ujedinjenja, što podrazumeva gašenje i brisanja ZZS i SDS iz registra političkih stranaka, nije do sada došlo. Prema rečima naših sagovornika, novac koji sada na računima imaju ZZS i SDS gašenjem bi nestao ili bi „otišao u dužnički bunar DS“.

Finansijskom stabilizacijom DS stvaraju se uslovi za ujedinjenje, ukazuju naši sagovornici, a to bi moglo da se dogodi na proleće. Posle završetka sednice GO DS biće održana i sednica GO Demokratska stranka – ujedinjena na kojoj će biti formirana radna grupa čiji će zadatak biti priprema formalnog ujedinjenja DS, rečeno je Danasu u DS. Kako nam objašnjavaju naši sagovornici, u to radno telo svaka od tri partije će delegirati po dva ili tri člana koji će pripremiti ujedinjenje po svim stavkama neophodnim za funkcionisanje jedinstvene partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari