DS: Podnećemo krivične prijave zbog Koridora 10 1Foto: Wikipedia

Demokratska stranka će podneti krivične prijave zbog ugrožavanja života ljudi i šteta nanetih budžetu I građanima Srbije u izgradnji putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

Prijava će biti podneta protiv odgovornih lica u državnim organima, institucijama i preduzećima koja snose krivicu za katastrofalno stanje u oblasti izgradnje puteva.
„Srušeni potporni zid na trasi autoputa kod Predejana jeste slika i prilika sadašnje vlasti, mada na svakom koraku stoje dokazi koliko je ova vlast nestručna i opasna: udarne rupe na novim putevima, klizište koje već treći put zaustavlja radove na najvažnijoj saobraćajnici, vodovodi u privatnom vlasništvu, gradovi zatrpani smećem, deponije koje gore, opasni otpad u centrima urbanih zona, Beograd na vodi, nelegalna gradnja na Kopaoniku, most koji čeka otvaranje po rasporedu godišnjih odmora raznih funkcionera“, piše u saopštenju ove stranke.
Prema oceni Resornog odbora Demokratske stranke za građevinu, ima više uzroka opisanog stanja. Zakon o javnim nabavkama kao ključni kriterijum za izbor projekata ili izvođača radova favorizuje ponuđenu cenu, a ne kvalitet i pouzdanost. Takođe, u prostornom planu je predviđena minimalna širina zaštitnog pojasa oko autoputa kako bi se maksimalno smanjili troškovi eksproprijacije, a što poseban problem stvara kad se gradi pored klizišta i na rastresitom terenu.
Kada se na to dodaju namešteni tenderi za izvodače radova, u kojim se poslovi po pravilu poveravaju ponuđačima povezanim sa vladajućim režimom i damping cenom koja se posle dramatično uveća putem tzv. dodatnih i nepredviđenih radova, te činjenica da su na čelu Ministarstva građevine i „Koridora Srbije“ potpuno nestručni ljudi, koji sa građevinom nemaju nikakve veze, onda je sve navedeno zapravo jedina moguća i očekivana posledica.
„Građani Srbije zastrašujuće neznanje kadrova vladajuće Srpske napredne stranke plaćaju milijardama iz državnog budžeta“, navodi se u saopštenju.
Vlasnici pečenjara i keramičari na visokim i odgovornim funkcijama, sa vikend diplomama, suočavaju osiromašene građane ne samo sa ogromnim materijalnim štetama već rizikuju i njihove živote. Vrhunac javne blamaže (za sad) predstavlja najava da će Bezbednosno informativna agencija voditi istragu o ponovnom obrušavanju zemlje na trasi autoputa. Predsednika i premijerku koja razrađuje digitalnu agendu pozivamo da posete mesto opasnog eksperimenta njihovih stručnjaka i uvere se da keramičar ne može uspešno sanirati klizište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari