DS podržala prosvetne radnike u štrajku 1

Demokratska stranka saopštila je da razume nezadovoljstvo prosvetnih radnika i deli njihovu više nego opravdanu brigu za budućnost školstva, a samim tim i Srbije.

Ta stranka ističe da je nasilno uvođenje sistema dualnog obrazovanja u srednjim školama pokazalo dokle sežu mogućnosti i ambicije ljudi koji trenutno vode zemlju i prosvetu.

Za najveći broj zanimanja koja sada forsira dualno obrazovanje zapravo niko i ne treba da se školuje, već samo obučava. Pojmovi škola i obuka nisu sinonimi, mada nas sadašnje prosvetne vlasti i vlastodršci ubeđuju u suprotno, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka ocenjuje da vlast radi na tome da sutra dobijemo neobrazovane i zakonom slabo zaštićene radnike, umesto da gradi školski sistem u kojem će deca steći bazična znanja o svetu i društvu u kojem žive i naučiti da uče.

Ocenivši da gotovo nikada nije bilo toliko razloga za štrajk kao ovog septembra, DS navodi neke od njih.

Reforme u pokušaju, loši uslovi rada, najavljeni platni razredi, koruptivni poslovi ministra prosvete Mladena Šarčevića i šokantno neznanje koje u svakom svom javnom istupu u kojem govori o prosveti pokazuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, samo su najočigledniji razlozi za proteste i obustave rade u školama, koje u potpunosti podržavamo, navodi DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari