DS: Radimo na programu za zaštitu najsiromašnijih građana 1

Jedna od ključnih vrednosti i načela za koje se Demokratska stranka od svog osnivanja pre 100 godina zalaže je upravo socijalna pravda, podsetila je ta stranka na Svetski dan socijalne pravde, koji se obeležava danas.

Bez obzira na sve podatke i hvalospeve o ekonomskom napretku Srbije, svaki građanin i građanka Srbije vidi ogromno raslojavanje i osiromašenje koje svakodnevno oseća, navodi DS.
Kako se dodaje u saopštenju, neustavno smanjenje penzija i smanjenje plata za rezultat ima povećanje broja građanki i građana koji se nalaze u riziku od siromaštva. Svesni su, dodaju, da u današnjoj Srbiji pravda zavisi od lične procene i od dobre volje jednog čoveka, a mi želimo sistem u kome će materijalnog prirodnog prava biti osiguran najvišim zakonskim aktima i nezavisnim institucijama.
Stanovništvo Srbije spada u najstarija u svetu – prosečna starost je skoro 43 godine, podsećaju iz DS.
Penzije nisu dovoljne za dostojanstven život, stopa rizika od siromaštva kod starijih iznosila čak 82,3 odsto, a kod stanovništva mlađeg od 65 godina 48,7 procenata, navodi se u saopštenju.
Gotovo polovina građana Srbije koji imaju bar 75 godina, uskraćena je u zadovoljavanju materijalnih potreba, što je znatno veći procenat nego u EU, govore brojni pokazatelji i sprovedene analize. Žene su u posebno nepovoljnom položaju, kao i mladi lišeni perspektive i sigurnosti, ističe DS.
Visoka nezaposlenost pogađa mlade, posebno mlade žene, niže obrazovano stanovništvo i pripadnike ranjivih grupa – Rome, osobe s invaliditetom i druge. U porastu je čak i siromaštvo zaposlenih, a posebno samozaposlenih osoba kod kojih je stopa rizika od finansijskog siromaštva trostruko viša (32,4 odsto), nego kod onih koji su formalno zaposleni kod poslodavaca (9,0 odsto), ocena je meritorne Evropske mreže protiv siromaštva, dodaju iz Demokratske stranke.
Radeći na politikama za Srbiju posle Vučića želimo da ponovo ljudska prava, rodna ravnopravnost i dostojanstvo postavimo u osnovu razvoja Srbije, ističu oni.
„Zajedno sa partnerima iz sindikata, organizacija civilnog društva i drugim političkim pokretima radimo na programu kojim će obezbediti zaštitu najsiromašnijih slojeva stanovništva i obezbediti uslove da svako može da ostvari i razvije svoje sopstvene potencijale i sposobnosti. Želimo društvo socijalne pravde koje će obezbediti jednak i pravedan odnos između svake građanke i građanina i našeg društva“, navodi se u saopštenju.
Kako dodaju, Socijalna pravda i solidarnost pokazuju se stalnom brigom za najugroženije.
„Zbog toga moramo svi snažnije raditi na polju postizanja veće društvene pravednosti. Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić, više puta je upozoravao da društveno odgovorni akteri sve manje rade na poboljšanju uslova života stanovništva, stavljajući sopstvenu korist kao cilj i povećanje sopstvene moći na račun prosperiteta društva“, dodaje DS.
Kako navode, Đinđić je bio svestan toga da socijalna teorija mora biti “socijalna kritika okrenuta budućnosti”.
Borio se za Srbiju u kojoj će biti dovoljno da radite vredno i uporno i da ostvarite svoje ambicije i svoje snove i ne jednom ponavljao da je potrebno stvoriti zemlju u kojoj  će to zavisiti samo od vas i od vaše marljivosti, gde će sistem biti na vašoj strani. Sada smo daleko i od vizije Zoranove i od prakse modernih zemalja. Klonuli, obespravljeni i jednaki samo u siromastvu, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari