DS: Rušenje u Savamali najdrastičniji primer kršenja ljudskih prava 1Foto: Milorad Đurović

Demokratska stranka (DS) pozvala je građane da se povodom treće godišnjice rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala okupe danas u Hercegovačkoj ulici i zatražila od nadležnih da odgovore na pitanja ko je dao nalog licima sa fantomkama da sruše objekte u tom delu grada, ko je postupao po nalogu i ko je naredio policajcima da ne intervenišu.

Navodeći da je rušenje objekata u Savamali „najdrastičniji primer kršenja ljudskih prava čije rešavanje su tražile mnogobrojne međunarodne organizacije i EU“, demokrate su u saopštenju ocenile da bez odgovora na ta pitanja, „neće biti vladavine prava u Srbiji“.

„U izbornoj noći 24. aprila 2016. godine odlukom NN lica na dva sata suspendovan je pravni sistem države Srbije na teritoriji Beograda u Hercegovačkoj ulici. Posledicu suspenzije prava i zakona iskoristila je grupa sa fantomkama koja je porušila objekte u Savamali“, stoji u saopštenju.

Ocenjujući da kad nema vladavine prava „vladaju lica u fantomkama“, DS je naveo da slučaj Savamala predstavlja „pravu sliku kako vlast razume servis gradjana, pravo na svojinu i uništavanje javnih resursa“.

Stranka je podsetila i da je „samo jedan policajac Dežurne službe uslovno odgovarao za nesavestan rad“ iako je, kako se navodi, „tadašnji predsednik tehničke vlade Aleksandar Vučić rekao da je za nasilje u Savamali odgovoran ‘sam vrh gradske vlasti’ Beograda“.

„A ako je odgovoran sam vrh gradske vlasti (što ne bismo verovali Aleksandru Vučiću), onda ne može biti odgovoran policajac Dežurne stanice. U Zakonu o policiji se kaže da je policija organizacioni deo ministarstva tj. izvršne vlasti i nema nikakvih dodirnih tačaka sa gradom kao jedinicom lokalne samouprave. To znači da nosioci gradske vlasti, ne mogu izdavati naloge i upravljati ni policijom ni Dežurnom službom policije“, naveo je DS.

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine, po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osudjen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom događaja u Savamali da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

Povodom godišnjice rušenja objekata u Savamali, danas će u 18 časova ispred zgrade Geozavoda u Hercegovačkoj ulici inicijativa Ne davimo Beograd organizovati protestni skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari