DS: Urgentno smeniti rukovodstvo da bi se zaustavilo urušavanje RTS-a 1Foto: FoNet/ RTS

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas „urgentnu smenu“ celokupnog rukovodstva, menadžmenta i Upravnog odbora Radio televizije Srbije (RTS), u interesu građana i zagarantovanog prava na slobodno informisanje.

DS kao obrazloženje za takav zahtev navodi da „sve informacije koje rukovodstvo RTS-a poslednjih dana plasira u javnost, služe isključivo daljem obmanjivanju javnosti“.

„Bez ikakvog logičnog obrazloženja Upravni odbor nije izabrao novog generalnog direktora, ekspresno je raspisao novi konkurs, iako nije protekao zakonski žalbeni rok, i u fotelji do daljeg ostavio (dosadašnjeg generalnog v.d. direktora) Dragana Bujoševića“, navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka dodala je i da se „bez odgovora i smislenog objašnjenja prešlo preko prikupljenih 2.000 potpisa zaposlenih, koji su podržali svog kolegu, direktora fotografije Vaska Vasovića“, koji je konkurisao za mesto generalnog direktora RTS-a.

DS navodi da su „i Vasko Vasović i Marko Milutinović ispunili sve konkursne uslove, njihove prijave su prihvaćene, održan je sastanak sa oba kandidata, da bi na kraju i oni i javnost i zaposleni u ovoj ustanovi ostali bez obrazloženja o razlozima zbog kojih su njihove kandidature odbačene“.

U saopštenju DS ističe i da raznih strana stižu pritužbe na rad RTS-a, pre svega u izveštaju državnog revizora, koje ukazuju na nesposobnost, neodgovornost i rasipanje novca svih građana Srbije.

„Indikativno je i ćutanje Regulatornog tela za elektronske medije, koje ne reaguje na očigledno razbijanje Javnog medijskog servisa. Time REM sebe u kontinuitetu stavlja u poziciju saučesništva u ovom, najblaže rečeno, neodgovornom i nezakonitom poduhvatu“, navodi DS.

Demokratska stranka je pozvala pre svega zaposlene u RTS-u, da se „suprotstave konačnom slomu ove kuće, koja bi hitno morala da se transformiše u ono što je Zakon o javnom informisanju predvideo: da u interesu građana počne da izveštava građane po pravilima novinarske struke – istinito, potpuno i blagovremeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari