DS: Vesić danima crta metu na čelu istoričarke Dubravke Stojanović neistinama da brani Pavelića 1Foto:Beta/Emil Vas

Demokratska stranka (DS) osudila je danas „nacionalističko huškanje“ na istoričarku Dubravku Stojanović posle kritika koje je uputila gradskim vlastima Beograda u vezi sa preimenovanjem ulica koje su nosile nazive po toponimima iz vremena SFRJ.

DS je u saopštenju optužila zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da „danima crtu metu na čelu Dubravke Stojanović, iznoseći neistine da je profesorka stala u odbranu Anta Pavelića, istorijski najvećeg zločinca po srpski narod u Hrvatskoj“.

„Odluka o menjaju istorije grada Beograda i odnosa Beograđana sa svojim susedima od strane zamenika gradonačelnika nas vekovima udaljava od države kakva Srbija treba da bude. To još jednom pokazuje koliko je nasilan karakter ove vlasti i koliko za njih zakoni, pravila i kućno vaspitanje uopšte ne važe“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, istoričarka Dubravka Stojanović najavljene izmene naziva ulica doživela je kao „još jedan od mnogih napada na Beograd“, te da brisanje tih imena govori „o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se, posle četiri izgubljena rata, zatvaramo u sebe, gledamo samo „u sopstveni pupak“, izolujemo se od sveta, pa i najbliže geografije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari