DS zahteva ostavku ministra prosvete Srbije ako ne predloži 'ozbiljnu strategiju' za nastavu 1Mladen Šarčević Foto: Beta/Milan Obradović

Demokratska stranka danas zahteva ostavku ministra prosvete Srbije Mladena Šarčevića, ako u narednih 15 dana ne bude predložio „ozbiljnu strategiju koja bi pomogla da se školska nastava realizuje u skladu s neophodnim merama zaštite (tokom epidemije korona virusa) i realnim mogućnostima“.

DS smatra da Ministarstvo prosvete i ministar Šarčević „ni posle šest meseci nisu izašli pred javnost sa ozbiljnom strategijom kako bi obrazovanje u Srbiji trebalo da izgleda od jeseni, u uslovima pandemije“.

U saopštenju piše da „pokušaj da se odgovornost prebaci na roditelje i na nastavnike“ služi samo da se Ministarstvo i ministar „oslobode odgovornosti koju, bez sumnje, nose“.

„Roditelji niti mogu, niti treba da se dogovaraju kako će nastava da izgleda u septembru, već to mora biti odluka koja će biti doneta na nivou države jer je osnovno obrazovanje obavezno i ta odluka mora da važi za sve pod istim uslovima“, piše DS.

Član Resora Demokratske stranke za prosvetu, Goran Radojev, ukazao je da „ne sme biti upitno da li će se zdravstvene mere poštovati“ i da deca i nastavnici ne smeju biti ugroženi.

Radojev konstatuje da će „velik deo, ako ne i cela nastava, morati da se organizuje na drugačiji način nego do sada“, ali država to treba da uredi tako da od septembra časovi ne budu „kao kursevi na Jutjubu“.

„Sat vremena snimljenih predavanja, emitovanih na televiziji, i obimni domaći zadaci, bez mogućnosti postavljanja pitanja i žive reči, ne mogu biti rešenje“, smatra Radojev.

Nastavnicima su neophodni softver, računari i grafičke table, da bi mogli da pokažu učenicima sve što je bitno i da odgovaraju na njihova pitanja, naveo je on.

Radojev pita Ministarstvo prosvete kako će se obezbediti poštovanje mera zaštite, posebno učenika nižih razreda koji će ići u školu jer ne mogu da ostanu sami kod kuće, kao i kako će druga deca pratiti nastavu od kuće jer nemaju sva pristup računaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari