DSS: Da se bira po imenu 1dss

Neophodno je promeniti izborno zakonodavstvo kako bi se omogućilo građanima Beograda da biraju gradonačelnika i odbornike po imenu i prezimenu, rekao je danas predsednik Demokatske stranke Srbije(DSS) Miloš Jovanović, napominjući da je to najbolja mera u borbi protiv partokratije i korupcije.

Postoji niz varijanti, ali mislim da je za Beograd jako dobro da se biraju na većinskim dvokružnim izborima i odbornici i, naravno, gradonačelnik, rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Gradske skupštine, podsetivši da je sada integralni proporcionalni sistem.

To će, smatra Jovanović, učiniti da će ti ljudi biti više vezani za interese građana, manje za interese stranke, zato što će deo legitimiteta crpeti direktno iz izbora onako kako su ih građani izabrali.

Prema njegovim rečima, nema boljeg leka u borbi protiv partokratije, partijašenja, korupcije, odliva budžetskih sredstava u privatne džepove i privatne račune, od takve promene izbornog sistema.

Jovanović je rekao da su sve zemlje koje su se borile protiv partokratije tu borbu počele promenom izbornog sistema i DSS će, kaže, to sprovesti kao prvu meru kada dođe na vlast.

Pružićemo građanima mogućnost da znaju koga biraju i time će politička odgovornost biti jasno locirana, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari