Stav američkog predsednika Džordža Buša o nezavisnosti Kosova za Demokratsku stranku Srbije je potpuno neprihvatljiv, a o budućem statusu Pokrajine neće odlučivati SAD već Savet bezbednosti UN – upozorio je Andreja Mladenović, portparol strane na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Stav američkog predsednika Džordža Buša o nezavisnosti Kosova za Demokratsku stranku Srbije je potpuno neprihvatljiv, a o budućem statusu Pokrajine neće odlučivati SAD već Savet bezbednosti UN – upozorio je Andreja Mladenović, portparol strane na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima SAD spadaju u najbitnije faktore na međunarodnoj političkoj sceni, ali u Savetu bezbednosti imaju jedan glas i nisu jedini. Mladenović je podsetio američkog predsednika i građane SAD, za koje se nada da ne podržavaju Bušovu izjavu o Kosovu, da mogu da odlučuju o statusu svojih federalnih jedinica, ali ne i o delovima drugih, nezavisnih država.

Kosovski lideri pozdravljaju stav SAD

Priština – Najviši zvaničnici Kosova pozdravili su juče izjavu američkog predsednika Džordža Buša da je nezavisnost krajnji ishod rešavanja statusa Kosova. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da institucije Kosova i pregovaračka ekipa pozdravljaju izjavu predsednika SAD.

– Reč je o vrlo jasnom i odlučnom stavu. Mi ćemo nastaviti da ostvarujemo obaveze koje za početak proizlaze iz faze tranzicije posle utvrđivanja statusa – rekao je Sejdiu novinarima u Prištini.

Kosovski predsednik je naveo da je za institucije Kosova najznačajnije da se obezbedi usvajanje rezolucije koja će imati podršku svih.

– Za nas je značajno da ostane opredeljenje ili pristup koji imaju SAD i EU, da se donese rezolucija koja će imati podršku svih. Međutim, ako to ne bude išlo onda ima i drugih alternativa. Mi ćemo, kao Kosovo, imati usku saradnju sa svima koji su podržavali Kosovo u prošlosti i sadašnjosti – rekao je Sejdiu.

Premijer Kosova Agim Čeku je u nedeljnom obraćanju građanima Kosova poručio da je stav predsednika SAD nastavak vrednosti slobode, pravde i pragmatizma.

– Poseta predsednika Buša bila je podrška za Albaniju, za Kosovo i region u celini. Njegov stav je nastavak vrednosti slobode, pravde i pragmatizma koji američku demokratiju čine svetskom velesilom – rekao je Agim Čeku.

Prištinski analitičari su ocenili da je jučerašnja izjava predsednika Sjedinjenih Država među građanima Kosova primljena s olakšanjem posle najave mogućnosti odlaganja rešavanja statusa Kosova zbog nesaglasnosti SAD i Evropske unije, s jedne, i Rusije, s druge strane.

– Amerika može da odlučuje o Teksasu ili Kaliforniji, ali ne može da otima delove drugih država i poklanja ih drugima – izjavio je portparol DSS.
Dodajući da je dosadašnja saradnja Srbije i SAD na visokom nivou, te da Beograd želi dobre odnose s Vašingtonom, Mladenović je naveo da Bušova izjava u Tirani „pokazuje da SAD Srbiju tretira na drugi način“. Beograd, ipak, ne očekuje da SAD jednostrano priznaju nezavisno Kosovo.
– To bi značilo da su nas 1999. bombardovali zbog toga – rekao je Mladenović.
U DSS smatraju da još ima vremena za nastavak pregovora, postizanje kompromisnog rešenja o statusu Kosova koje bi zadovoljilo Beograd i Prištinu, zasnivalo se na međunarodnom pravu i principu nepovredivosti granica. Veoma je bitno što Srbija i Rusija imaju usaglašenu politiku o Kosovu, što je, prema Mladenoviću, pokazao i nedavni susret Koštunice i Putina.
Mladenović nije želeo da šire komentariše nezvaničnu najavu da Vlada Srbije priprema uredbu kojom bi bila stavljena van snage svaka eventualna odluka o jednostranom proglašenju ili priznanju nezavisnosti Kosova, već je naglasio da bi takav potez bio u skladu s Rezolucijom 1244, Poveljom UN i Ustavom.
– Niko u Srbiji nema pravo da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti dela državne teritorije – rekao je Mladenović, dodajući da to zabranjuje i Ustav.
Na pitanje da li bi Srbija prekinula diplomatske odnose s državama koje bi eventualno priznale nezavisno Kosovo, Mladenović je odgovorio indirektno, rekavši da bi takav čin sigurno uticao na bilateralne odnose.
– Niko ne bi pristao na otimanje dela svoje teritorije, zbog čega bi to činila Srbija – pita se Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari