Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović rekao je juče da nije isključena mogućnost da se na izbornoj listi koalicije DSS – Nova Srbija nađu i neki vanstranački pojedinci ili da neke stranke budu unutar koalicionog dela. On je dodao da pre svega misli na Srpski demokratski pokret obnove.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović rekao je juče da nije isključena mogućnost da se na izbornoj listi koalicije DSS – Nova Srbija nađu i neki vanstranački pojedinci ili da neke stranke budu unutar koalicionog dela. On je dodao da pre svega misli na Srpski demokratski pokret obnove.
Popović je agenciji Beta rekao da je „veoma neprijatno iznenađen izjavom ministra Dragana Đilasa, da svako ko bude glasao 11. maja mora da zna da ako glasa za DSS postoji opasnost da u stvari glasa za vlast radikala“.
Popović je naveo da glasajući za DSS-NS, građani glasaju za nacionalnu i demokratsku politiku tih stranaka.
– Glasaju za ljude koji smeju svakome, pa i Briselu da postave pitanje kako i gde vide granicu Srbije. Ako nekome te hrabrosti manjka ne treba da krivi ni DSS ni da potcenjuje njene birače – rekao je Popović.
Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković juče nije želeo da odgovori na pitanje da li je moguća saradnja sa DSS i NS. On je rekao da ta stranka pregovara s drugim strankama i da su mu mogući partneri oni s kojima je sarađivao do 2000. On očekuje sednicu Predsedništva za vikend, na kojoj će biti odlučeno s kojim bi strankama SPO mogao zajedno da nastupi na izborima.
Najviši organi Sandžačke demokratske partije potvrdiće tokom vikenda neformalni dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima sa DS. Predsednici dveju stranaka, Boris Tadić i Rasim Ljajić, dogovorili su se da DS i SDP nastupe zajedno i na lokalnim izborima u većini opština u Srbiji. Tadić i Ljajić su se dogovorili da SDP učestvuje na izbornoj listi DS i da ima zagarantovana četiri poslanička mesta u Skupštini Srbije, kao i najmanje jedno ministarsko mesto u eventualnoj budućoj vladi u kojoj bi učestvovala DS. Takođe, u zavisnosti od izbornih rezultata, moguće je da SDP dobije više mesta u parlamentu. Zasad je već dogovoreno da SDP učestvuje na izbornoj listi DS na lokalnim izborima u 25 opština, uključujući i svih pet opština u Sandžaku.
Stranke vojvođanskih Mađara na predstojeće izbore izaći će u sklopu Mađarske koalicije, dok će Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastupiti na listi Demokratske stranke, kazali su juče agenciji Beta lideri tih partija. Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da će Mađarska koalicija, koju pored njegove stranke čine i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, nastupiti samostalno i na vanrednim parlamentarnim i na pokrajinskim i lokalnim izborima.
– Ukoliko se približimo rezultatu iz prvog kruga nedavnih predsedničkih izbora, verujem da možemo da osvojimo pet do šest poslaničkih mandata u Skupštini Srbije – rekao je Pastor.
On je ocenio da „šira predizborna koalicija proevropskih stranaka“ u ovom trenutku nije moguća, „iako bi možda bila racionalna“. Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da će njegova stranka, kao i na poslednjim parlamentarnim izborima, u januaru 2007, nastupiti na listi Demokratske stranke. Kuntić je s liste DS izabran za poslanika u sadašnjem sazivu Skupštine Srbije. On je najavio da će na isti način postati poslanik i u sledećem skupštinskom sazivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari