DSS i SPAS: Uskoro o mogućoj saradnji 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Lideri Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Miloš Jovanović i Aleksandar Šapić ocenili su da te dve strankeimaju sličnosti i da bi relativno brzo moglo da se zna da li će doći do saradnje i stvaranja novog političkog bloka.

Kako danas prenosi DSS, oni su u intervjuu za portal „Talas“ izneli stavove o potencijalnoj saradnji, istakavši da je najvažnije da, ako do ukrupnjavanja dođe, „to može biti samo na zdravim osnovama, a ne zbogizbornog rezultata“.

Jovanović je na pitanje da li je na pomolu novi desni opozicioni blok, rekao da će to zavisiti od toga da li će se DSS i SPAS naći „kako politički – u smislu usaglašavanja političke platforme, programa i vizije, odnosno odgovora koje daju na probleme Srbije i definisanja prioriteta, tako i ljudski – u smislu mogućnosti da se funkcioniše u najmanju ruku korektno i uz međusobno poverenje“.

„Postoji međusobna zainteresovanost za razgovore, videćemo da li iz njih nešto konkretno i što bi pomoglo Srbiji može da proizađe“, naveo je predsednik DSS-a.

DSS i SPAS: Uskoro o mogućoj saradnji 2
Foto: Izborni tim Aleksandra Šapića

Šapić je istakao da SPAS „neće nikada odustati od svojih političkih načela“ i da je dobrodošao „ko god je spreman da zajedničkim snagama pokuša da ta načela ostvari“.

„U suprotnom, nećemo nikada ni sa kim praviti bilo kakvo ujedinjenje samo zarad cenzusa ili trenutnog izbornog rezultata, pa makar nestali sa srpske političke scene“, rekao je Šapić.

Lider DSS-a je kazao da smatra da se DSS i SPAS slažu kako odgovoriti na krupna pitanja poput kosovskog, i da se zalažu za promenu političkog sistema kroz promenu izbornog zakonodavstva.

„Stalno pričamo o kontroli medija, kontroli javnih preduzeća, finansijskih tokova, stranačkom zapošljavanju… a sve su to posledice partitokratske pošasti koja uništava zemlju. Najbolji lek protiv toga jeste da se građanima konačno omogući da glasaju za kandidate po imenu i prezimenu. Da se uvedu, dakle, elementi većinskog izbornog sistema“, istakao je Jovanović.

Na pitanje o bojkotu izbora, Šapić je odgovorio da je to jedan od mnogih legitimnih načina borbe na političkoj sceni i dodao da će SPAS odluku da li će izaći na redovne izbore doneti „u zavisnosti od mnogih faktora u momentu kada oni budu raspisani“.

Jovanović je o tome kazao da mu ideja o bojkoti predstojećih izbora zvuči kao „najblaže rečeno preuranjena i nedovoljno promišljena“ i dodao da će DSS uzeti u obzir celokupnu političku situaciju kada bude donosio odluku o nastupu na sledećim parlamentarnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari