I nakon jednočasovne pauze nastavljena je polemika koju je prekratio Aleksandar Antić, šef odbornika Socijalističke partije Srbije predlažući novi, skraćeni dnevni red. On je predložio i da se na jučerašnjoj sednici samo verifikuju mandati odbornika, što je zatražio i šef odbonika LDP Ivica Koren, koji je rekao da je opstrukcijom onemogućena verifikacija mandata odbornicima i da je to razumljivo kada su u pitanju stranke opozicije, ali da LDP nije očekivao ovakvo ponašanje koalicije SPS-PUPS.

I nakon jednočasovne pauze nastavljena je polemika koju je prekratio Aleksandar Antić, šef odbornika Socijalističke partije Srbije predlažući novi, skraćeni dnevni red. On je predložio i da se na jučerašnjoj sednici samo verifikuju mandati odbornika, što je zatražio i šef odbonika LDP Ivica Koren, koji je rekao da je opstrukcijom onemogućena verifikacija mandata odbornicima i da je to razumljivo kada su u pitanju stranke opozicije, ali da LDP nije očekivao ovakvo ponašanje koalicije SPS-PUPS. Alimpić je, međutim, smatrao da glasanje o dnevnom redu treba ponoviti, pošto za prvobitno izjašnjavanje na početku jučerašnjeg rada nije bilo potrebne većine. To je i bio razlog zbog čega je Aleksandar Vučić zatražio od odbornika SRS-a da ne učestvuju u skandalu i pozvao ih da napuste konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda. Nakon odlaska radikala, sednicu su napustili i odbornici „narodnjačke“ koalicije, a u drugom glasanju usvojen je skraćeni dnevni red (sa 58 glasova „za“) i verifikovani mandati. Posle napuštanja konstitutivne sednice Aleksandar Vučić rekao je novinarima da je nakon rušenja koalicionog sporazuma o Beogradu radikala, „narodnjaka“ i socijalista, najpoštenije da se u glavnom gradu ide na nove izbore na kojima će građani iskazati volju.

ĐILAS: Ako bude izbora – pobedićemo

Dragan Đilas kandidat za gradonačelnika liste Za evropski Beograd izjavio je juče da je realnije da ta lista i Socijalistička partija Srbije formiraju gradsku vlast, uz podršku LDP-a, nego da budu raspisani novi izbori za parlament glavnog grada. „Daćemo našu ponudu SPS-u. Imamo podršku LDP-a i ako socijalisti žele da gradimo Beograd zajedno – gradićemo ga. Ako ne žele, ići ćemo na nove izbore, pobediti i graditi Beograd sami“, istakao je Đilas. Funkcioner Demokratske stranke je rekao da će se lista Za evropski Beograd danas ili sutra dogovoriti sa socijalistima o početku pregovora o formiranju gradske vlasti. Đilas je dodao da lično smatra da izbori nisu najpametnije rešenje iako misli da bi birači u još većem broju podržali listu Za evropski Beograd. On je odbacio navode medija i tvrdnje opozicije da je odbornicima SPS-a nuđen novac da uđu u koaliciju sa DS-om u Beogradu i prihvate podršku LDP-a.

– Mi smo za izbore spremni, uvereni smo u pobedu jer sad se vidi ko je imao obraz i čast, a ko sve te osobine nema – rekao je Vučić.
Upitan da li bi na izbore radikali izašli samostalno ili s „narodnjacima“, Vučić je rekao da je SRS uvek izlazila na izbore samostalno, ali da je spremna da „razgovara o svim načinima kako da se pobedi korumpirana vlast koja nije želela da odstupi pred demokratskom voljom Beograđana“. Novinare je zanimalo da li će se radikali vraćati u skupštinske klupe, na šta je Vučić odgovorio da konačna odluka nije doneta i da radikali veruju u poštenje socijalista koji su obećali da će ići na izbore jer ne žele koaliciju s Liberalno-demokratskom partijom.
I predstavnici „narodnjačke“ koalicije rekli su juče novinarima da su novi izbori jedino rešenje za izlaz iz krize u Skupštini grada. Funkcioner Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović istakao je da građani treba da daju svoj sud ko će biti predstavnici u gradskom parlamentu, a potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovska kaže da će „narodnjačka“ koalicija tražiti od Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije da reše pravno nasilje u Beogradu.
– Do odluke Ustavnog suda nećemo se, svakako, vraćati u skupštinske klupe – rekla je Filipovska.
Dejan Ranđić, obornik Liberalno-demokratske partije ocenio je juče da je bolje da Beograd dobije novu vlast nego da budu raspisani izbori. On je novinarima u Gradskoj skupštini rekao da bi to bila manjinska vlada Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije koju bi podržao LDP. Kako je naveo, njegova stranka ima razumevanaja za to što demokrate moraju ući u vlast sa SPS-om u Beogradu, ali to ne znači da će LDP postati partner socijalistima. Dodao je da SPS u poslednjih nekoliko dana pokazuje „politiku ucena i sedenja na više stolica“. Ranđić je naglasio i da se LDP ne protivi ideji ponovnih izbora, jer su sigurni da će građani umeti da kazne one koji su doveli do prevremenih izbora.
Da li će Beograd ponovo ići na izbore, ili će ipak dobiti novu vlast, odlučiće ponovo odbornici SPS-a. Funkcioner ove stranke Aleksandar Antić rekao je juče da će u narednih desetak dana stranke u Skupštini Beograda pokušati da „stvore neku većinu za konstutuisanje skupštine“, a ako ne uspeju u tome najrealija opcija je vraćanje mandata građanima.
– SPS se ponaša u skladu sa svojom politikom i nije mogao da bude u većini sa LDP-om. Naravno, Glavni odbor će dati konačnu odluku o pitanju bilo kakvih koalicija – rekao je Antić i naglasio da još ne postoji skupštinska većina.
Na novinarsko pitanje da li mu je neprijatno što koalicioni sporazum sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije nije poštovan, Antić je odgovorio potvrdno, ali i dodao da je on kao član SPS-a obavezan da se ponaša u skladu s odlukama organa stranke. Antić je kazao da je odbornička grupa SPS-PUPS-JS u skladu s odlukama svojih stranačkih organa učestvovala u radu sednice, zaključno sa verifikacijom mandata i da su „učešćem do kraja sednice pokazali da ne žele da učestvuju u opstrukciji Skupštine“.
Rok za izbor rukovodstva Gradske skupštine ističe 22. jula. Skupština grada smatra se konstituisanom izborom predsednika i postavljenjem sekretara Skupštine. Rok za konstituisanje, kako Skupština ne bi bila raspuštena i raspisani novi izbori, iznosi 60 dana od završetka izbora, što je u slučaju Beograda 22. jul. Rok za izbor gradonačelnika, koga predlaže predsednik Skupštine grada i gradskog veća jeste mesec dana od izbora predsednika Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari