DSS: Izjava premijerke primer neodgovorne politike 1

Izjava predsednice Vlade Ane Brnbić da „Srbija i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja“, iako je pre samo pet meseci rekla da „sva otvorena pitanja treba da se rešavaju zajedničkim dijalogom, na uzajamno prihvatljiv način“, primer je neodgovorne i štetne spoljne politike Vlade Srbije, ocenila je Demokratska stranka Srbije.

Brnabić je, podseća DSS u saopštenju, u razgovoru s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem pomenula kao pitanja koja bi trebalo rešavati dijalogom „poštovanja prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasleđa u Crnoj Gori“.

Ma koliko neiskusna za tu funkciju, ona bi ipak morala da zna da su prilike u Crnoj Gori takve da se već dve decenije sistematski ruše elementarna prava srpskog naroda, navela je DSS i zaključila da je njena dužnost da stane u zaštitu ugroženih Srba.

To podrazumeva definisanje položaja srpskog naroda kao konstitutivnog, utvrđivanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao službenog, garantovanje proporcionalne zastupljenosti Srba u institucijama sistema i utvrđivanje prava na uspostavljanje specijalnih veza sa Srbijom, saopštila je DSS.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari