DSS: Neznalačke izjave Mekalistera i Lajčaka 1Foto: Logo

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da su „potpuno besmislene i neznalačke“ izjave predsednika spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu Dejvida Mekalistera i šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka da će u pristupnim pregovorima s EU Srbija morati da otkaže novi trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Stranka ističe da se „Srbija, na žalost, već obavezala na sve ono što oni kao veliku novost sada navode“, dodajući da je „politika evrointegracija, koja je prioritet sadašnje i prethodne vlasti od 2008. godine, štetna za Srbiju, pa time pogrešna“.

„Na sreću, ona je usporena i dovedena u pitanje produbljivanjem krize EU i u takvim okolnostima svako zaključivanje bilateralnih i multilateralnih ekonomskih sporazuma s trećim zemljama, kao što je trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom EAEU, dobrodošlo je i DSS ih podržava“, stoji u saopštenju.

„U pregovaračkoj poziciji Srbije za poglavlje 30 u pristupnim pregovorima sa EU, koju je utvrdila Vlada Srbije u maju 2017. godine, pored ostalog stoji: „Trgovinska politika Republike
Srbije biće usklađena sa pravnim tekovinama EU, i to stavljanjem van snage ili izmenom postojećih bilateralnih sporazuma o trgovinskoj i/ili ekonomskoj saradnji, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, najkasnije do dana pristupanja EU“, dodaje se u saopštenju.

DSS navodi da se time Srbija obavezala da će pre pristupanja Evropskoj uniji raskinuti, odnosno prestati da primenjuje postojeće sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom i CEFTA.

„Opravdana je nada i velika verovatnoća da će kriza EU zauvek otklonoti opasnost ulaska Srbije u EU, da će Srbija trajati i kada EU više ne bude bilo i da će joj njeni dobri odnosi sa zemljama van ovog privremenog saveza država i unutrašnje političke promene omogućiti ekonomski razvoj i bolji život građana“, piše u saopštenju DSS-a.

Mekalister je rekao u Beogradu da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije i Srbije trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno mora da uključi i „izlaznu klauzulu“, koja garantuje da Srbija može da otkaže sporazum do dana pristupanja Uniji, prenela je RSE na svom sajtu.

Šef diplomatije Slovačke Lajčak izjavio je da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, što je članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari