DSS predlaže rezoluciju o genocidu u NDH 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanovć

Demokratska stranka Srbije saopštila je da će Skupštini Srbije ponovo podneti predlog Rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, jer ocenjuje da ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg taj zločin ne bi bio institicionalno osuđen.

Činjenica je da se zločinu genocida izvršenog u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Srbiji ne poklanja dužna pažnja, a da se u susednim državama, na čijem tlu je on izvršen, o njemu ne govori ili se istorija falsifikuje, ukazala je DSS.

Ta stranka ističe da je Srbija dužna da istitucionalnom osudom genocida, donošenjem Rezolucije Narodne skupštine, ispuni dug prema ustaškim žrtvama, jer to ne mogu da zamene obeležavanja i podsećanja na stradanje srpskog naroda.

Demokratska stranka Srbije je uverena da do pomirenja među narodima bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpskog i hrvatskog naroda, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na našim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju.

Zato smo uporni u nastojanju da Narodna skupština donese odgovarajuću Rezoluciju, a budući da u njoj nemamo poslanike, ostavljamo na volju poslanicima sadašnjeg saziva da je, kao ovlašćeni predlagači, predlože za raspravu i odlučivanje, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da je DSS tu rezoluciju već upućivala Skupštini Srbije 2016. i 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari