Pregovarački tim Beograda za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova može da bude formiran tek posle razgovora s „trojkom“ Kontakt grupe – izjavio je Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, Kontakt grupa i UN najpre treba da utvrde način vođenja pregovora, a srpski zvaničnici očekuju da ih o tome obavesti „trojka“ tokom predstojeće posete Beogradu.

Pregovarački tim Beograda za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova može da bude formiran tek posle razgovora s „trojkom“ Kontakt grupe – izjavio je Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, Kontakt grupa i UN najpre treba da utvrde način vođenja pregovora, a srpski zvaničnici očekuju da ih o tome obavesti „trojka“ tokom predstojeće posete Beogradu. Zvanične potvrde datuma njihovog dolaska još nema, a nezvanično se pominje 9. avgust. Mladenović je ponovio da bitnijih promena u sastavu srpskog pregovaračkog tima neće biti.

Ugovor na sajtu „danas-sutra“

Branislav Ristivojević, portparol DSS je, govoreći o Ugovoru o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, čije objavljivanje na zvaničnom sajtu Vlade kasni, kazao da se DSS zalaže za objavljivanje ovog dokumenta. On je rekao da ne vidi problem u tome što objavljivanje kasni i da će verovatno danas-sutra Ugovor biti na sajtu.

Ova stranka je najoštrije osudila odluku šefa Unmika Joakima Rikera da ukine Uredbu o povratku imovine, koja je, ocenjuje Mladenović „vid legalizacije etničkog čišćenja“. Mladenović je naveo da je Kosovskoj imovinskoj agenciji 25.000 Srba podnelo zahteve za vraćanje imovine i oko 800 Albanaca. Kosovska imovinska agencija dosad je rešila oko 500 zahteva – po polovinu srpskih i albanskih – a OEBS je prošle nedelje u zvaničnom izveštaju kritikovao spor proces povratka imovine.
– Rikerovom odlukom je ionako spor proces zaustavljen – naveo je Mladenović.
On je dodao da ova Rikerova odluka ide u prilog albanskim separatistima koji ne žele povratak Srba.
Branislav Ristivojević, drugi portparol DSS, najavio je da će njihov poslanički klub konstruktivno i efikasno doprineti sprovođenju vladinog Akcionog plana kojim se predviđa ubrzano usvajanje 44 zakona, koji bi trebalo da omoguće ubrzano približavanje EU.
– Naša konstruktivnost se naravno neće iscrpeti samim usvajanjem zakona – obećao je Ristivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari