Jovanović (DSS): Do pomirenja ne zaboravljanjem genocida u NDH 1Miloš Jovanović Foto: Fonet/Marija Đoković

Poslanici Demokratske stranke Srbije podneli su Skupštini Srbije Predlog Rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

“Do pomirenja srpskog i hrvatskog naroda, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na našim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju”, rekao je predsednik DSS Miloš Jovanović, a prenosi ta stranka.

U izjavi lidera DSS navodi se da smo suočeni sa povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj, sistematskim zatiranjem sećanja na genocid izvršen u NDH, pa čak i njegovim otvorenim negiranjem, kao i falsifikovanjem činjenica o ratnim zbivanjima i izgonu Srba iz Hrvatske devedesetih.

“Istovremeno srpski politički vrh predlaže moratorijum na rasprave o prošlosti vezana za zbivanja u Hrvatskoj, pa podnošenje Predloga Rezolucije smatramo svojom političkom dužnošću i moralnom obavezom”, istakao je Jovanović. On je zaključio da nas “istorija uči da moratorijum na teme iz prošlosti ne vodi pomirenju, i da je poslednji poluvekovni Brozov moratorijum završio ponovljenim zločinima i etničkim čišćenjem Srba”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari