DSS: Vlada da obustavi prodaju Komercijalne banke 1

Demokratska stranka Srbije zahteva od Vlade Srbije, koja ima najveće učešće u upravljačkim glasovima Komercijalne banke, da se ogluši o zahteve MMF-a i obustavi sve aktivnosti na njenoj prodaji.

„Licemerje i manipulativnost aktuelne vlasti oslikava se u svim oblastima, a sasvim jasno i kada je u pitanju proces privatizacije. Na rečima oštri protivnici ranije izvršene privatizacije sprovode isti zakon, na još nejavniji način – koruptivno, a na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda prodaju se profitabilne i one kompanije koje bi zbog svog strateškog značaja morale da ostanu u većinskom držvnom vlasništvu: Galenika, Aerodrom Nikola Tesla Beograd (koncesija), PK Beograd, a sada i Komercijalna banka. Komercijalna banka je stabilna banka, zauzima oko 12 odsto srpskog bankarskog tržišta i ostvarila je u prvih šest meseci ove godine dobitak od 4,4 milijarde dinara“, navodi DSS u saopštenju.

Prodaja Komercijalne banke, kako dodaju je suprotna interesima države, koja bi morala da ima makar jednu komercijalnu i jednu investicionu banku, kako bi mogla da zadrži iako veoma nizak, makar postojeći nivo kontrole kreditne i monetarne politike, a ostvaruje planiranu razvojnu politiku.

„Komercijalna banka treba da bude jedna takva banka, a srpskim interesima rukovođena vlast bi umesto prodaje morala da se bavi povećavanjem učešća države u njenom vlasništvu“, zaključuje se u saopštenju DSS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari