– Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić najbogatiji je član Vlade Srbije, budući da vrednost njegovih akcija u dva preduzeća iznosi tačno milion evra.

Prema podacima o imovini i prihodima, koje je ministar Dulić dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije, Dulić ima 100 odsto akcija u firmi DG Komp Računari d.o.o. iz Subotice, čija je nominalna vrednost 200.000 evra, dok u Rolpaku d.o.o. Palić raspolaže sa 11 odsto akcija, nominalne vrednosti čak 800.000 evra.

Osim akcija, Dulić ima i ušteđevinu, o kojoj podaci nisu dostupni javnosti. Ministar za zaštitu životne sredine u svom vlasništvu ima dvosoban stan od 55 kvadratnih metara koji je kupio, kao i jednosobni apartman od 19 kvadrata koji je takođe kupio. Dulić prima ministarsku platu od 106.000 dinara, dok u svojstvu „ortopeda konsultanta“ u Železničkoj bolnici zarađuje 24.000 dinara mesečno.

Oliver Dulić juče nije bio dostupan za komentar podataka iz njegovog finansijskog i imovinskog kartona, s obzirom da se, kako nam je rečeno u Ministarstvu, nalazio na službenom putu u Nemačkoj.

Akcije u kompanijama ima još deset članova Vlade Srbije, ali daleko manje vrednosti u odnosu na one kojima raspolaže ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić ima 100 odsto akcija u preduzeću House of Europe Invest, nominalno vredne 30.000 evra. Premijer Mirko Cvetković ima 10 odsto akcija C-Tabaka vrednih nešto više od 730 evra. Najvrednijim dinarskim akcijama raspolaže ministar trgovine Slobodan Milosavljević sa 171 akcijom (0,76 odsto) u Institutu za tržišna istraživanja u Beogradu, koje vrede 102.600 dinara. Ministarka za telekomunikacije Jasna Mati ima 22 akcije, odnosno 0,036 odsto, u Mašinoprojektu Kopring a.d. iz Beograda koje vrede 56.100 dinara. Ministarka finansija Diana Dragutinović ima akcije u tri firme, mada male vrednosti. Dragutinovićeva u kompaniji Jafa iz Crvenke ima pet akcija (15.000 dinara), u HUTP Moskva iz Beograda osam akcija (24.000) i u Tehnogasu a.d. iz Beograda ima 11 akcija (33.000).

Sa po pet akcija Naftne industrije Srbije raspolažu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministarka pravde Snežana Malović, ministarka za NIP Verica Kalanović, ministar za KiM Goran Bogdanović i ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Među onima u Vladi Srbije za koje bi se reklo da su finansijski „najskromniji“, odnosno koji Agenciji nisu prijavili ni akcije ni ušteđevinu, najviše je kadrova socijalista. Reč je o ministrima Ivici Dačiću, Milutinu Mrkonjiću, Žarku Obradoviću (SPS), Milanu Markoviću, Svetozaru Čipliću (DS), kao i Rasimu Ljajiću (SDPS).

Podaci o potpredsedniku Vlade i lideru PUPS Jovanu Krkobabiću juče nisu bili dostupni na internet sajtu Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari