Razmenom poruka predstavnika komandi Srbije, Bugarske i Rumunije putem video konferencije, juče je počela trilateralna vežba „Dunavska straža 07“.
Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je načelnik štaba Komande Združenih namenskih snaga Vojske Srbije „Timok“ pukovnik Vojin Č.

Razmenom poruka predstavnika komandi Srbije, Bugarske i Rumunije putem video konferencije, juče je počela trilateralna vežba „Dunavska straža 07“.
Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je načelnik štaba Komande Združenih namenskih snaga Vojske Srbije „Timok“ pukovnik Vojin Č. Jondić naglasio da vežba ima izuzetan značaj za razvoj saradnje između tri države, posebno za izgradnju efikasnih mehanizama za zajedničko reagovanje na savremene bezbednosne izazove. On je izrazio uverenje da će trilateralna vežba dati značajan doprinos jačanju regionalne bezbednosti.
Saopšteno je i da je načelnik štaba Komande Združenih namenskih snaga Rumunije „Dunav“ pukovnik George Hardon istakao važnost vežbe za stabilnost i razvijanje bezbednosti u regionu i naglasio da su rumunske odbrambene snage spremne da daju doprinos uspešnoj realizaciji ciljeva vežbe.
Komandant bugarskih Združenih namenskih snaga „Vidin“ general Dimitar Dimitrov ukazao je na značaj vežbe u unapređenju međusobne saradnje i postizanju nivoa saradnje između snaga odbrane susednih zemalja i na njene pozitivne efekte u jačanju uzajamnog poverenja i prijateljstva.
Srpske Združene namenske snage „Timok“ formirane su od jedinica Vojske Srbije, MUP i pripadnika drugih snaga sistema odbrane i namenjene su za rešavanje krizne situacije koja je prema scenariju vežbe „Dunavska straža 07“ eskalirala u pograničnom pojasu tri države.
Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić kaže za Danas da je izvođenje ovakve vežbe korisno, jer se uspostavlja poverenje kakvim se istorija Balkana ne može pohvaliti. Srbija je, kaže, osim s Rumunijom skoro sa svim susedima ratovala u 20. veku.
Radić podseća da Srbija nije zvanično počela s aktivnostima u okviru programa Partnerstvo za mir, ali da ova vežba liči na to.
Kako je Danasu objašnjeno u Ministarstvu odbrane, juče je održana generalna proba glavne vežbe koja će biti održana sutra.
Vežba će trajati tri dana u oblasti tromeđe, a predsednici Srbije, Bugarske i Rumunije, kao i druge visoke zvanice, prisustvovaće sutra delu vežbe u kojem će se, uz angažovanje značajnih snaga, razrešiti krizna situacija u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari