Predstavnici novih koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i grupe Za evropsku Srbiju složili su se juče da će novom organizacijom ministarstava biti obezbeđena veća kontrola, jer će u njima sedeti predstavnici više stranaka. Oni smatraju da se na taj način neće ponoviti situacija da jedna partija kontroliše sve pozicije u ministarstvu.

Predstavnici novih koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i grupe Za evropsku Srbiju složili su se juče da će novom organizacijom ministarstava biti obezbeđena veća kontrola, jer će u njima sedeti predstavnici više stranaka. Oni smatraju da se na taj način neće ponoviti situacija da jedna partija kontroliše sve pozicije u ministarstvu. Za razliku od njih, predstavnici opozicije tvrde da kontrola nad radom ministarstava, zapravo predstavlja odraz nepoverenja među novim koalicionim partnerima.
Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je novinarima da se po prirodi stvari nadležnosti raznih ministarstava prepliću i da ne može jedno ministarstvo da pripadne samo jednoj stranci.
– Za razliku od prethodne, neće postojati oštre granice između resora, čime će biti osigurano da vlada funkcioniše kao tim. Vlada je dosad funkcionisala kao zbir ministarstava, a trebalo bi da deluje kao jedinstven tim – rekla je Kolundžija, dodajući da stranke buduće vladu „imaju nameru da prevaziđu period u kome su ministarstva bila međusobno izolovana i u kome su stranačke podele među resorima bile oštre“.

O vladi u petak

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izrazio je juče očekivanje da će se izbor nove Vlade Srbije naći na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u petak, 4. jula. Prema njegovim rečima, predlozi zakona o ministarstvima i izmene i dopune Zakona o vladi biće usvojeni najverovatnije u četvrtak, a već narednog dana može da bude izabrana nova vlada.

I zamenik šefa poslaničke grupe SPS Žarko Obradović rekao je novinarima da je u dogovoru o formiranju Vlade postignuta saglasnost da u ministarstvima ne bude samo jedna struktura, već i predstavnici drugih stranaka.“
Za razliku od Obradovića, šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić smatra da ovaj kao i prethodni zakon o ministarstvima odražava politički dogovor partnera. A Dragan Marković Palma, poslanik Jedinstvene Srbije ističe da je dobro to što će novim zakonom o ministarstvima biti izbrisana jasna granica izmeđe resora i što će biti uspostavljen princip međusobne kontrole između ministarstava.
– Ranije se dešavalo da se potpiše neki ugovor, a da drugi ministri ne znaju šta je potpisano – rekao je Marković.
Za razliku od njega predsednik LDP Čedomir Jovanović ističe da će nova vlada biti nefunkcionalna zbog velikog međusobnog nepoverenja koalicionih partnera i principa „duplog ključa“ kojim svako osigurava svoje ministarstvo.
– Istovremeno, ta glomazna i neefikasna vlada će biti vlada koja će svoju politiku ostvarivati na principima međusobnih ustupaka, a ne kroz međusobne dogovore kako bi se izašlo u susret potrebama građana i društva – rekao je Jovanović, dodajući da će najneefikasnije biti ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja, a da sektori neće biti efikasni budući da će doći do preplitanja nadležnosti između ministarstava koja su pravljena po političkom šablonu, a ne u skladu s poslovima vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari