Portparol Kancelarije specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Remi Durlo potvrdio je juče za naš list da je prištinski pregovarački tim najavio dolazak u Beč 13. februara na najavljene konsultacije o predlogu rešenja za budući status KIM koji je Marti Ahtisari prošlog petka predstavio zvaničnicima u Beogradu i Prištini.

Portparol Kancelarije specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Remi Durlo potvrdio je juče za naš list da je prištinski pregovarački tim najavio dolazak u Beč 13. februara na najavljene konsultacije o predlogu rešenja za budući status KIM koji je Marti Ahtisari prošlog petka predstavio zvaničnicima u Beogradu i Prištini. Durlo kaže da na adresu Unoseka nije stigao nikakav zvaničan zahtev Beograda za pomeranje roka konsultacija dok se ne konstituiše nova Skupština Srbije. Prema njegovim rečima u Unoseku planiraju da se, počev od 13. februara, na prvih nekoliko sastanaka u Beču razmatra Ahtisarijev predlog „deo po deo, aneks po aneks“.
Učešće prištinske delegacije na bečkim konsultacijama najavio je portparol Tima jedinstva Skender Hiseni koji tvrdi da je Priština spremila „odgovore na svaku temu“, prenose agencije.
– Predsednik Fatmir Sejdiu je zvaničnim dopisom pozitivno odgovorio Ahtisariju. To znači da će ekipa biti spremna da se angažuje u narednoj fazi koju je Ahtisari nazvao konsultativnom – kaže Hiseni.
Marti Ahtisari tvrdi da ne odustaje od najavljenih rokova namere da SB UN krajem meseca iznese plan za KIM. On je za Fajnenšel tajms izjavio da odlaganje ne bi imalo smisla, jer je kompromis Beograda i Prištine malo verovatan.
– Ako međunarodna zajednica želi da reši situaciju treba da bude dovoljno hrabra i da odluči o statusu, jer strane to ne mogu – smatra Ahtisari. On tvrdi da bi „u protivnom moglo da dođe do pogoršanja bezbednosne situacije na KIM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari