Pregovarački timovi Beograda i Prištine najkasnije danas trebalo da dobiju izmenjenu verziju predloga rešenja za budući status Kosova, potvrdio je predstavnik specijalnog izaslanika UN za Kosovo Remi Durlo agenciji Beta u telefonskoj izjavi iz Beča.
– Nećemo pominjati izmene pre nego što dokument bude prosleđen pregovaračkim timovima – kazao je Durlo.
Poziv za sastanak 10. marta u Beču upućen je predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici, predsedniku i premijeru Kosova Fatmiru Sejdiuu i Agimu Čekuu i pregovaračkim timovima obe strane, ali niko od pozvanih još nije potvrdio učešće.
Članovi pregovaračke ekipe Kosova izrazili su juče uverenje da predlog za status Kosova izaslanika UN Martija Ahtisarija neće pretrpeti značajnije promene posle prošlonedeljnih konsultacija u Beču.
Pregovaračka ekipa Kosova je na sastanku u Prištini pozitivno ocenila višednevne konsultacije u Beču i odredila delegaciju za sastanak na najvišem nivou 10. marta. Takođe je izraženo uverenje da će se u dokumentu, koji će biti razmatran 10. marta u Beču, naći i predlog statusa Kosova. Prištinski pregovarači ocenili su da taj predlog „ne može biti ništa sem nezavisnosti Kosova“.
Delegaciju Kosova će u tim pregovorima predvoditi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, a u njoj će biti i predsednik Skupštine Kolj Beriša, premijer Agim Čeku, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači, predsednik Reformističke partije ORA Veton Suroi i koordinator radnih grupa za status Bljerim Šalja. Sa delegacijom će putovati i visoki zvaničnici političkih partija.
Predstavnik pregovaračkog tima Skender Hiseni je izjavio da očekuje da će Priština sutra dobiti izmenjeni predlog dokumenta koji je posle konsultacija izradila kancelarija Unoseka. Priština takođe očekuje da će to biti konačan dokument koji će biti predat Savetu bezbednosti UN sredinom marta.