Dušan Petrović: Vlada nema plan za pokretanje ekonomije 1Foto: Medija centar

Teške reči, koje padaju u poslednje vreme, posledica su nesposobnosti svih strana da suštinski razrešavaju glavna pitanja, koja postoje između Srbije, Hrvatske i BiH. Vučić ne uspeva da pronađe i nametne jasnu i snažnu razvojnu ekonomsku politiku u Srbiji.

Vlada simulira da pokreće ekonomiju u Srbiji i odatle polaze naše nevolje, ali nema ovde više oružja da bi se ponovile devedesete, kaže za Danas Dušan Petrović komentarišući dešavanja u regionu i zaoštrenu retoriku među političarima. Kada je reč o predstojećim predsedničkim izborima i razgovorima opozicije o zajedničkom kandidatu, on navodi da treba učiniti sve da što veći deo opozicije stane iza jednog kandidata.

Ima li opravdanja za zapaljivu retoriku srpskih političara prema Hrvatskoj i Bosni? Dačić kaže da su samo reagovali na akte konkretne druge strane.

– Teške reči, koje padaju u poslednje vreme, posledica su nesposobnosti svih strana da suštinski razrešavaju glavna pitanja, koja postoje između Srbije, Hrvatske i BiH. Vučić ne uspeva da pronađe i nametne jasnu i snažnu razvojnu ekonomsku politiku u Srbiji. To je jedini način da se preuzme suštinska inicijativa i stekne autoritet da slomite istorijske okove, koji u političkom, civilizacijskom, a bogami i faktičkom jadu i bedi drže naše međusobne odnose.

Slažete li se sa Tadićem, koji kaže da Vlada Srbije simulira politiku pomirenja?

– Vlada simulira da pokreće ekonomiju u Srbiji. Ponoviću, odatle polaze naše nevolje. Kada nemate dovoljno snage, onda je nemoguće doći do dobre politike u ovim pitanjima, jer ne možete da izađete iz defanzive, preuzmete stvar u svoje ruke i stavite legitimne predloge na sto.

Da li se zaista vraćaju devedesete i kakvu reakciju EU očekujete?

– Nema ovde više oružja da bi se ponovile devedesete. Najopasnije je, naravno, u BiH. Vučić treba da pokuša da nepravi suštinski konsenzus među političkim učesnicima u Srbiji oko regionalne politike. Zemlje EU imaju toliko svojih muka danas, da postoji veliki rizik od donošenja pogrešnih odluka, u ovim, za njih ipak perifernim stvarima.

Da li vam sastav nove vlade uliva veru da će se poći putem ozbiljnih reformi?

– Rekao sam u skupštinskoj debati da nikakvog, stvarnog, plana za pokretanje ekonomije nema. Predlog stranke ZZS je da se oko pitanja NIS-a , Resavice i Uprave za agrarna plaćanja napravi konsenzus. Svi zajedno da se skupimo, pa ćemo imati tek nekakvu šansu da pokrenemo stvari.

Kako će se ZZS ponašati ukoliko dođe do razgovora opozicionih stranaka o zajedničkom kandidatu za predsednika Srbije? Šta ćete savetovati novom predsedniku ZZS u tom pogledu?

– Treba učiniti sve što je moguće da što veći deo opozicije stane iza jednog kandidata. Vraćanje političke ravnoteže u Srbiji je preduslov za uspostavljanje temelja normalnog života. Dakle, za onemogućavanje zloupotrebe institucija u političkoj borbi, za izlazak iz tabloidizacije javnog života, koju vlast pokreće i podstrekava i za održavanje fer izbora.

Verujete li da je moguće da se opozicija dogovori?

– ZZS je spremna da, u dobroj veri, učestvuje u dogovoru. Videćemo šta će vreme pokazati.

Da li ste za to da se o zajedničkom kandidatu razgovara i sa strankama koje nisu evropski orijentisane, poput DSS i Dveri, što predlaže Pajtić?

– Treba razgovarati sa svima. Naravno da je teško očekivati da će svi učestvovati u konačnom dogovoru. Ali, ništa nije nemoguće.

Da ste još uvek u DS, za kog kandidata bi glasali na predstojećim izborima?

– Treba ostaviti članove DS-a da donesu odluku o predsedniku stranke. Očekujem korektnu saradnju sa DS-om u budućnosti.

Ko prema vašoj proceni ima najviše šanse da postane predsednik DS?

– Brzo će 24. septembar, pa ćemo videti.

Kandidat za predsednika treba da je sposoban da pobedi

Kakav bi trebalo da bude kandidat za predsednika Srbije? Stranačka ili nestranačka ličnost, rezultat dogovora cele opozicije ili samo stranaka evropske orijentacije?

– Kandidat za predsednika Srbije treba da bude sposoban da pobedi na tim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari