Svi kolektivni centri na Kosovu i Metohiji obezbeđeni su ogrevom, a najugroženije porodice, s mesečnim primanjima manjim od 10.000 dinara, imaju jedan redovan topli obrok dnevno. To važi i za stanovnike dva kontejner naselja u Gračanici, koji su dobili po dva kubika drva. Struje ima onoliko koliko imaju i ostali na KiM – kaže za Danas Dragan Velić, kosovski koordinator u Komesarijatu za izbeglice.

Velić negira vesti da stanari kontejner naselja u Gračanici nemaju dovoljno ogreva i hrane. On napominje da je Komesarijat za izbeglice za decu iz ovih naselja uoči Nove godine obezbedio i novogodišnje paketiće. Pojedini srpski mediji s KiM objavili su da stanovnici kontejner naselja „Padalište“ u Gračanici, uglavnom proterani Srbi iz drugih delova KiM, na temperaturi od minus 15 stepeni Celzijusa nemaju ogrev, a nedostaje i hrana.

Iako stanari kontejner naselja „Padalište“ tvrde da dva kubika drva „nije dovoljno da se s decom prezimi na niskim temperaturama“, Velićkaže da su to količine koje su Opština Gračanica i Ministarstvo za KiM uspeli da obezbede, mada je Komesarijat tražio tri kubika drva za svaku od porodica. Za druge u kolektivnim centre u Štrpcu i na Brezovici, prema njegovim rečima, obezbeđeni su ugalj i nafta. Velićobjašnjava da su kuće koje je država počela da gradi u Novom Badovcu za prognane Srbe u završnoj fazi, ali de je to u nadležnosti lokalnih vlasti, a ne Komesarijata.

– Svako kolektivno stanovanje je nehumano. Situacija u kontejner naseljima u Gračanici nije ništa vanredno u odnosu na ono što smo proživeli i videli na KiM u poslednjih desetak godina. Rešavanje ovog problema je proces koji je, nažalost, zamro. Najveća odgovornost je na međunarodnoj zajednici i našim vlastima – kaže Dragan Velić.

 

Na ivici humanitarne katastrofe

Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja Gračanica, kaže za Danas da „lekari i patronažne službe ove zdravstvene ustanove svakodnevno obilaze stanovnike gračaničkih kontejner naselja, trudeći se da njihovo zdravstveno stanje drže pod kontrolom“. Prema njenim rečima, zbog veoma niskih temperatura, pogoršano je stanje hroničnih bolesnika, a kao posledicu hladnoće povećan je i broj respiratornih infekcija. „Imajući u vidu uslove u kojima ljudi žive, mi smo na ivici humanitarne katastrofe“, kaže Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari