Dveri i PSG će pozvati na bojkot ustavnog referenduma 1Foto: FoNet Marija Đoković;

Srpski pokret Dveri i Pokret slobodnih građana najavljuju da će pozvati građane Srbije da bojkotuju referendum o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, a koji predstavnici vlasti najavljuju za jesen.

Iako se proevroska opozicija protivi debati o izmenama Ustava u Narodnoj skupštini u kojoj nema opozicije i podržava onaj deo stručne javnosti koji smatra da postojeće izmene Ustava neće poboljšati nezavnosnost sudstva od vlasti i ne približavaju zemlju evropskim vrednostima, veliki dao opozicionih predstavnika sada nije spreman da kaže da će bojkotovati ustavni referendum.

I dok predstavnici Stranke slobode i pravde, Dragan Đilasa, Socijaldemokratske stranke, Borisa Tadića, i Narodne stranke, Vuka Jeremića, koje smo pitali o bojkotu referenduma nisu odgovorili, iz Dveri i PSG jasno kažu da građani ne bi trebalo da podrže ove izmene najvišeg pravnog akta, niti da izađu na predstojeći referendum.

Pavle Grbović, predsednik PSG, za Danas kaže da nije realno da pozove građane da glasaju za izmene ustava koje su pripremljene u tajnosti i bez učešća opozicije ali i šire javnosti.

– Promena Ustava je suviše ozbiljno pitanje i ne može da se sprovodi na ovakav način – navodi on.

Dok predsednik Dveri Boško Obradović ukazuje na nelegitimnost Skupštine koja menja Ustav.

– Sadašnji saziv Narodne skupštine nastao je na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima prošle godine i nema legitimitet da uopšte pokreće temu promene Ustava. Parlament bez opozicije nije mesto u kome treba pokretati ustavne reforme. Samim tim i referendum koji bi proistekao iz takvog nedemokratskog parlamenta za Srpski pokret Dveri je neprihvatljiv. Bićemo protiv takvog referenduma i pozvaćemo građane Srbije da ne učestvuju u jednoj takvoj nedemokratskoj proceduri, Tek nakon sledećih izbora, koji moraju biti slobodni i pošteni, u narodnoj skupštini u kojoj će vladati višestranačje i politički pluralizam možemo debatovati o svemu pa i o Ustavu – ukazuje Obradović.

Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije, Žika Gojković, koji je u koaliciji „Nada“ sa DSS Miloša Jovanovića, za naš list kaže da u Nadi još nisu razgovarali na tu temu, a da će o tome pričati kada budu videli šta će se sve menjati.

Podsetimo, Skupština Srbije je 7. juna usvojila predlog za promenu Ustava koji je podnela vlada.

Predsednik Skupštine, Ivica Dačić, rekao je da je taj predlog podložan promenama ukoliko bude dogovoren sa predstavnicima struke i ako bi promene pozitivno ocenila Venecijanska komisija.

Jedan od glavnih argumenata vlasti za promenu Ustava je da je to neophodno učiniti zbog evropskih integracija.

Taj argument koristi i za kritike proevropske opozicije, i poručuju joj da ako je za EU onda treba da podrži promenu najvišeg pravnog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari