Dveri, Narodna stranka i Stranka moderne Srbije bojkotuju današnju posebnu sednicu parlamenta 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanici Dveri, Narodne stranke i Stranke moderne Srbije bojkotovaće današnju posebnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj je predviđeno obraćanje poslanicima predsednika Slovenije Boruta Pahora, potvrđeno je agenciji Beta u tim partijama.

Još je neizvesno da li će im se u bojkotu pridužiti i svi poslanici Demokratske stranke, a o svojim daljim postupcima na sastanku koji je u toku odlučuju poslanici Socijaldemokratske stranke (SDS).

Šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je danas da će njeni poslanici tu sednicu bojkotovati, ali da je za sve kasnije aktivnosti opozicije potreban zajednički dogovor, a „ne uputstvo za rad na Tviteru“.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas sinoć je na društvenoj mreži Tviter napisao da se nada da su poslanici opozicije shvatili da su im građani na ulicama, rekli da se ne vraćaju u parlament.

„Nadam se da su poslanici opozicije shvatili da su im građani na ulicama rekli da se ne vraćaju u Skupštinu Srbije i da neće sutra sedeti, zajedno sa Martinovićem, Rističevićem na posebnoj sednici zakazanoj zbog dolasak Boruta Pahora“, napisao je Đilas.

Samostalna poslanica Marinika Tepić takođe na društvenoj mreži Tviter napisala je da su poslanici napustili parlament još tokom sednice na kojoj se raspravljalo o budžetu i da su oni koji budu na sednici danas odlučili da se vrate u parlament.

„Opozicioni poslanici napustili su zasedanje još na sednici o budžetu (krajem prošle godine). Razloge smo iznosili tokom dva dana i jedne noći iz Skupštine, a onda se pridružili građanima na prvoj subotnjoj šetnji u Beogradu. Oni koji budu na sednici u ponedeljak, odlučili su da se vrate“, napisala je Tepić.

Poslanici pokreta Dveri saopštili su sinoć da u znak solidarnosti sa građanskim protestima širom Srbije neće prisustovati sednici.

Oni su naveli da su Dveri napustili poslednju skupštinsku sednicu u prošloj godini i organizovali otvoreni parlament u skupštinskom holu celu noć zato što je vladajuća većina ukinula normalnu debatu, i da su od tada sa narodom na ulicama i tamo će ostati „u zajedničkoj borbi za fer i poštene izbore, slobodu medija i političke promene“.

„Skupština pođednako pripada i opoziciji, kao i vlasti, a pre svega pripada narodu koji nas je izabrao i zato ćemo nastaviti borbu za normalnu i pristojnu Srbiju u kojoj će i Skupština ponovo biti dom političke debate a ne rijaliti šou“, naveo je pokret Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari