Dveri pripremaju tužbe zbog tvrdnji da su fašisti 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Pripremamo nekoliko tužbi uvreda i laži, najavio je za Danas predsednik Dveri Boško Obradović pozivajući se na stav Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da u delovanju Dveri nema ideja koje narušavaju ustavni poredak i pozivaju na mržnju i kršenje ljudskih prava.

U ovom pokretu smatraju velikom uvredom kada ih vlast stavlja u kontekst fašizma i to potencira. Juče nismo uspeli da saznamo protiv koga će Dveri podneti tužbu.

Poslednjih nedelja, od kako su Dveri odlučile da pristupe opozicionom bloku Savez za Srbiju, predsednik države Aleksandar Vučić taj savez naziva desničarski, tajkunski savez sa primesama fašizma. U tome ga prate i pojedini ministri koji su nastupe Dveri takođe stavljali u ovaj kontekst. S obzirom na postojanje Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, očekivano je da pokretanje postupaka protiv Dveri čije delovanje i nastupe mnogi vide kao fašističke, ali usmerene na širenje mržnje.

Ipak, Dveri prilikom registracije 2015. u svom programu i statutu nisu zastupale ideje koje su usmerene na rušenje državnog poretka, teritorijalnog integriteta, kršenje ljudskih i manjinskih prava i izražavanje mržnje. To se može videti iz odgovora koji je ovaj pokret dobio od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a koje vodi Registar političkih organizacija, odnosno stranaka, u koji je Danas imao uvid.

Ministarstvo je odgovarajući na pitanje poslanika Dveri Ivana Kostića, u maju ove godine, izdalo obrazloženje u kojem se navodi da prilikom registracije ovog pokreta kao stranke nije utvrdilo bilo kakve nedostatke u neophodnoj dokumentaciji za registraciju kao i da nije ocenjeno da su politička načela, ciljevi i vrednosti kao i programski ciljevi za koje se stranka zalaže u suprotnosti sa delom Zakona o političkim strankama kojim je propisano da delovanje stranke ne može biti usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka i narušavanje teritorijalne celokupnosti Srbije, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

Kostić je pitanje postavi reagujući na izlaganje ministar odbrane Aleksandra Vulina, čiji Pokret socijalista je deo vladajuće koalicije.

Vulin je, kako se navodi, tada rekao: „Komunistima antifašizam osporavaju u celoj Evropi fašisti, svi do jednog. Svaki fašista u Evropi smatra da su komunisti zlo, svi do jednog. Nema nikakve dileme. Ne mogu da govore o njima, to je jače od njih. Otkud to da u srpsku skupštinu dođe ideja iz Hrvatske da se vade kosti, da se ponovo nešto premerava i nešto broji? Ne može Narodna skupština to da uradi, a posebno ne mogu LJotićevi sledbenici to da rade, jer nemaju prava na to. Ponosni smo na svakog antifašistu, bilo da je nosio petokraku ili nešto drugo, ali znam da nijedan ljotićevac nije nosio antifašistički znak.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari