Dveri traže vanredne republičke, pokrajinske i lokalne izbore 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Pokret Dveri zatražio je danas da vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori budu održani „već tokom“ 2021. godine a da na proleće 2022. zajedno sa redovnim beogradskim izborima, budu organizovani lokalni izbori na teritoriji cele Srbije. 

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da „kao što je republički parlament nelegitiman i besmislen bez opozicije, tako je lažna i neodrživa pokrajinska i lokalne skupštine u kojima takođe nema opozicije“.

„Zato predlažemo da zajedno sa redovnim gradskim izborima u Beogradu na proleće 2022. budu održani i vanredni lokalni izbori u čitavoj Srbiji, jer je stanje lokalne demokratije na katastrofalnom nivou. Takođe, zajedno sa vanrednim republičkim izborima koji treba da budu održani što pre, već tokom sledeće godine, treba istovremeno organizovati i vanredne izbore za pokrajinsku skupštinu“, naveo je Obradović a prenele Dveri.

Ocenio je da su predsednički izbori „nešto potpuno drugo“ i da treba da budu održani u odvojenom terminu od ostalih, o čemu kako je dodao, tek treba da se postigne dogovor u okviru dijaloga vlasti i opozicije.

„Besmisleno je da se na svim nivoima izbora, zaključno sa izborima za savete mesnih zajednica, glasa za predsednika države, koji po Ustavu nema pravo da bude na bilo kojoj drugoj javnoj funkciji, pa samim tim ne može biti nosilac niti jedne izborne liste dok obavlja tu funkciju“, naveo je lider Dveri.

Obradović je dodao da „zbog složenosti i značaja svih tema vezanih za izbore“, pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima treba da počnu „što pre“.

„Bilo kakvo odlaganje je nastavak nedemokratske prakse aktuelne vlasti i donosi još teže posledice po ionako urušenu srpsku demokratiju. Što brži početak pregovora bitan je i zbog razmatranja promene izbornog sistema na vreme, kao i oslobađanja medija koji moraju biti otvoreni za opoziciju minimum šest do devet meseci pre bilo kojih izbora“, ocenio je lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari