DW: Vučić traži dokaz ljubavi 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Naprednjaci najavljuju „provetravanje“ stranke i smene loših funkcionera. Sagovornici DW u tome vide melodramu koja se završava izborom još poslušnijih i pouzdanijih te ostankom Aleksandra Vučića na čelu stranke.

Stranački izbori unutar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) trebalo bi da počnu u septembru, ali pripreme su očito već započele. Kako je najavio šef stranke Aleksandar Vučić, „ko je radio u interesu građana – dobiće podršku, a ko nije – izgubiće je“. Plan je da se izbori najpre sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS. Nakon toga sledi delegiranje predstavnika na izbornoj skupštini, na kojoj će biti birani predsednik, potpredsednici, kao i novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora.

Proces najavljen kao „provetravanje“ ili „podmlađivanje“ stranke neki beogradski mediji najavljuju kao gubitak pozicija za pojedine funkcionere. Tako je zakulisno započeta i borba za pozicioniranje stranačkih kadrova.

Nova veštačka kriza

Najava kadrovskog provetravanja unutar SNS nije novost i njoj se mogu dodati brojne najave rekonstrukcije vlade. Rekonstrukcije su se uglavnom završavale u medijskim spekulacijama, jer su građani umesto rekonstruisane vlade dobijali vanredne izbore.

Na taj momenat skreće pažnju i Vesna Mališić, zamenica glavnog urednika nedeljnika NIN, koja kaže da „predsednik SNS ne može da funkcioniše bez dinamike veštački stvorenih kriza. Na taj način homogenizuje biračko telo, homogenizuje stranku, uteruje strah i disciplinu u stranku, i stvara utisak u javnosti da je zaista spreman da menja one koji mu nisu po volji ili su napravili neki prekršaj.“

Mislim da je sve ovo više marketing nego iskrena želja da se nešto promeni, nastavlja Vesna Mališić razgovor za DW. „Do sada smo imali puno najava rekonstrukcija, pročišćavanja, menjanja, smena, provetravanja, a suština zapravo nije u tome. Suština je da se osnovni kurs te vlasti – a to je samovlašće ili jednovlašće – održava, a sve ovo drugo je samo dekor.“

Gradonačelnici bez kontrole

Premda se nagađa koji bi od potpredsednika stranke mogao da izgubi fotelju, za sada je izgleda akcenat na lokalnim političarima. Pojedini lokalni moćnici su, zaklonjeni autoritetom stranke i samog Aleksandra Vučića, očito imali najviše afera i kao takvi su postali ključna glavobolja Naprednjaka. Nedavno je zbog seksualnog uznemiravanja smenjen predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, a predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović optužen je kao nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

„Pojedini gradonačelnici su se otrgli kontroli verujući, pretpostavljam, da imaju potpunu podršku šefa stranke“, kaže za DW književnik Filip David. „Skandali koji se tamo dešavaju uveliko kompromituju rukovodstvo SNS i oni očigledno moraju nešto da urade i da ih zamene nekim drugim kadrovima.“

„Kako naći druge bolje kadrove? To je problem koji smo imali i kod Miloševića. U ovakvoj vrsti autoritarne vlasti ne biraju se najbolji kadrovi nego najpouzdaniji. Nema tog rezervoara u kojem bi se našli neki bolji kadrovi. To je zapravo jedan od najvećih problema srpske politike“, dodaje David.

Koliko će duboko ići provetravanje Naprednjaka, kao i uvek, zna samo Aleksandar Vučić. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, Vučić se veoma teško odriče kadrova iz najbližeg okruženja. Upečatljiv primer je Bratislav Gašić. Nakon što je zbog seksističkog komentara o jednoj novinarki smenjen sa mesta ministra odbrane, Gašić je nakon godinu i po dana postavljen za šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Na taj slučaj se osvrće i Vesna Mališić, koja primećuje da „Vučić očito čuva svoje glavne kadrove. Zato mislim da će se to pročišćavanje stranke dešavati na mnogo nižim nivoima ili će biti simbolično. Ako ga uopšte i bude“, kaže urednica NIN-a.

Bilo je i drugih slučajeva „čuvanja“ kadrova: od sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog koji sa mesta gradonačelnika Beograda vuče čitav niz afera – čak je i Vučić rekao da su za noćno rušenje u Savamali odgovorne gradske vlasti – do garniture Srpske liste sa Kosova u kojoj su i ljudi koji su u Prištini osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

Žele ga stranka i narod

No da li najave pretumbacija u SNS imaju veze sa buntom koji se već mesecima demonstrira na ulicama Srbije? „SNS je ovim verovatno želela da se pokaže kao odgovorna stranka“, kaže Mališić za DW. „Ali, kod njih je puno obećanja i priče, a strašno malo konkretnih gestova koji pokazuju da im je zaista stalo do odgovorne vlasti. Kad bi zaista hteli da pročišćavaju – pa ne znam ko bi ostao u SNS.“, pita se Vesna Mališić.

Aleksandar Vučić je ranije najavljivao da se neće ponovo kandidovati za mesto predsednika stranke, ali najnovije vesti govore da stranka od njega praktično zahteva da to ipak učini. Kako objašnjavaju pojedini funkcioneri Naprednjaka „Vučić je dobitna kombinacija ne samo za SNS nego i za Srbiju“. Najverovatnije će se ponoviti dobro poznata situacija u srpskoj politici da neki političar želi da napusti mesto šefa stranke, ali mu tobože ne daju članovi stranke i narod.

„Mislim da je Vučiću potreban dokaz ljubavi unutar stranke“, kaže Vesna Mališić. „Sa jedne strane se oseća nevoljenim od onih na ulici i u opoziciji, a nije bogami siguran ni koliko ga vole ovi njegovi u stranci. I ovo je sada prilika da mu oni iskažu ljubav.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari