Džaferi ušao u kabinet, prvi gost Samuel Žbogar 1Foto: Tviter/AmbassadorEU

Novoizabrani predsednik Makedonskog Sobranja Taljat Džaferi ušao je u kancelariju koja pripada prvom čoveku parlamenta. Prvi gost bio mu je ambasador Evropske unije u Makedoniji, javlja RTS.

Očekuje se da Džaferi, uskoro, uputi pismo predsedniku Đorđu Ivanovu i obavesti ga da Zoran Zaev ima većinu u parlamentu.

Ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar bio je prvi gost novizabranog predsednika makedonskog parlameta Taljata Džaferija, koji je neposredno pre toga uspeo da uđe u kabinet koji pripada šefu Sobranja.

Još je ranije najavljeno da će Džaferi, odmah po ulasku u kabinet, gde se nalaze i zvanični pečati, uputiti pismo predsedniku Ivanovu u kojem će ga obavestiti da koalicija SDSM-a i tri albanske partije ima većinu u parlamentu.

Nakon toga, Ivanov ima rok od deset dana da lideru te koalicije, Zoranu Zaevu preda mandat sa sastav nove vlade.

Džaferi je prvi sastanak kao predsednik Sobranja održao tokom vikenda, sa američkim izaslanikom Brajanom Hojtom Jijem, ali ne u kabinetu koji mu po funkciji pripada.

Izbor Taljata Džaferija osporava VMRO-DPMNE, koji tvrdi da je predstavnik Demokratske unije za integracije izabran „suprotno zakonu i poslovniku“.

Džaferi je, za skopsku TV 21, ranije danas rekao da zakon ne dozvoljava da u kabinetu javno, pored makedonske istakne i albansku zastavu, ali da će taj simbol držati na radnom stolu.

Izbor Taljata Džaferija za šefa parlamenta pratio je talas nasilja u kojem je povređeno stotinak osoba. Do sada je zbog napada na poslanike i novinare u Sobranju uhapšeno desetak osoba.

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, koji je preuzeo dužnost, po ulasku u svoj kabinet uneo je i zastavu Albanije. To je u delu makedonskih medija protumačeno tako da je time jasno pokazao svoje namere. Sudeći prema objavljenim fotografijama, Džaferi je u svoj kabinet uneo dve zastavice Albanije – jedna se nalazi na njegovom stolu, a druga pored slike velikana makedonskog slikarstva Nikole Martinoskog, piše AF.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Džaferi ušao u kabinet, prvi gost Samuel Žbogar”

  1. Албанци полако остварују своје циљеве, која ли је земља на реду???

  2. Gospodine Jug!
    Ništa vi ne shvatate. Kako ne vidite da vas vaše vođe guraju u propast. Postavili ste jedan ideal za koji ni vi sami neznate kako ga sprovesti u delo i čemu on služi. Vaš pogled seže samo u tuđe, i samo se za tuđe umete boriti. Jareća braćo. Uvek i svugde samo u stadima. Na piće ne zovete. U pozorište kročili niste. Za vas je Fender vrsta minibacača. U vaše kuće ne zove se na rođendane. A prijatelji su vam skorojevići, secikese i najveći šljam Srbije. Častite se i pijete dok jedni drugima rake snevate, ali jedni bez drugih ne možete. Jedni bez drugih ne bi bili to što jeste- sepsa i srpskog i albanskog naroda. Držite se vi skinutih gaća, u tom ste nas ratu zauvek porazili. A oružje ne uzimajte u ruke. I ne budite u nama ono zbog čega nas je svaki albanac zapamtio. Jer vi ste, naši najveći ujedinitelji. I sobranjitelji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.