Džaferović i Komšić osudili Dodikove i Vučićeve poruke 1Foto: EPA-EFE/ VLADIMIR STOJAKOVIC

Solidarnost u trenucima zdravstvenih kriza je poželjna i pohvalna.

Ali se u kontekstu uručivanja pomoći Republici Srpskoj od strane predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ipak postavljaju dva osnovna pitanja, s obzirom na to da čak ni simbolički deo zdravstvene pomoći nije upućen drugom delu Bosne i Hercegovine, odnosno Federaciji. Ovo, ipak, liči na neku brigu samo za svoju nacije a to nije solidarnost već politika – komentariše za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik u odlazećem sazivu Skupštine Srbije, u odgovoru na pitanje kako vidi jučerašnju posetu predsednika Srbije Banjaluci, prilikom koje je ovom bosanskohercegovačkom entitetu uručio višemilionsku pomoć.

Pored 2,7 miliona evra, za domove zdravlja širom Republike Srpske, Vučić je uručio 15 sanitetskih vozila, kao i više novčanih donacija.

Željko Korać ističe da je drugi razlog zbog kojeg se ovakva pomoć može okarakterisati kao ona koja nosi teret isključivo političke pozadine, činjenica da izveštaji zdravstvenih radnika govore da pojedinim delovima zdravstvenog sistema i Srbiji nedostaje oprema i vozila.

– Mislim da je odgovornost predsednika Srbije pre svega prema građanima Srbije ako je njihovo zdravlje ozbiljno narušeno zbog toga. Ali očigledno Vučić baš sve pretvara u politiku. Uostalom, on tu pomoć nije tamo samo poslao već se intenzivno slikao sa tom opremom i vozilima hitne pomoći – poručuje Korać.

Vučić je juče, prilikom posete RS, izjavio da „Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, da pokazuje odgovornost prema RS i da joj uvek bude dostupna i na raspolaganju“.

Za Srbiju je Dejtonski sporazum sveto pismo i voleli bismo da stvari ostanu u tom okviru, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da „ako Kosovo ostaje u Srbiji, i Republika Srpska ostaje deo Bosne i Hercegovine“.

Za sve druge ideje koje je iznosio Dodik, naša je obaveza da čujemo i saslušamo, da vidimo nešto u pisanom obliku, rekao je Vučić i najavio ponovni susret 4. i 5. avgusta, kada će se zajednički obeležiti stradanje Srba u vojnoj akciji hrvatske vojske Oluja, prenele su agencije.

To će biti prilika da još jednom saslušam Dodika i ljude iz RS po pitanju nekih njihovih ideja i da damo neke odgovore, naglasio je Vučić i dodao da se politika Srbije nije promenila, kao i da nisu jednostavna i laka pitanja koje je Dodik pokrenuo.

U narednim nedeljama odgovorićemo na predlog Dodika, dodao je on.

Mi smo se danas obavezali da dodatno pomognemo RS oko izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i Beograd-Banjaluka, kao i izgradnji oko 17 kilometara puta do Bijeljine, što bi iznosilo oko 140-150 miliona, od čega će Srbija dati 100 miliona, naglasio je Vučić.

On je predloženo da se aerodrom u Hercegovini izgradi u vidu koncesije na 30 godina. Želimo mir sa svima, ali želimo i poštovanje, kazao je Vučić. Dodik je rekao da su razgovori bili otvoreni, prijateljski i bratski i nisu bili usmereni ni protiv koga.

Razumem ja Vučića kad kaže da podržava teritorijalni integritet BIH, rekao je Dodik i naglasio: „Podržavam i ja ono što piše u Dejtonskom sporazumu, a ne ovako kako je nametnuto.“

Demokratska fronta, čiji je lider hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, saopštila je da Republika Srpska nije subjekt međunarodnog prava i da ona nije država, već, kako su naveli, posledica genocida.

Iz DF-a su ocenili da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji RS naziva drugom srpskom državom na Balkanu, ne poznaje osnovne postulate međunarodnog prava, odnosno da ne zna ko su subjekti međunarodnog prava.

„Bosanskohercegovački entitet RS nije subjekt međunarodnog prava, jer nije nikakva država nego posledica genocida“, ističe se u saopštenju.

Iz DF-a su podsetili na presude Međunarodnog suda pravde iz Haga, donete 2007, u kojima je utvrđeno da su „genocidne institucije tadašnje takozvane RS osmislile (političke i vojne), planirale i sprovele aktivnosti koje su za rezultat imale genocid, uz to da je to tadašnja SR Jugoslavija (danas Srbija), znala ali nije učinila ništa da to spreči“.

„Tako da ove igrokaze i samoreklamiranje Milorada Dodika teško da bilo ko može shvatiti drugačije osim da idu u korist jedne istočne zemlje, koja ovde planirano i organizovano destabilizuje BiH kako bi se omeo i zaustavio naš put u NATO i Europsku uniju“, zaključuje DF.

Poseta predsednika Srbije Banjaluci ponovo je iskorišćena da se pošalju poruke kojima se pokazuju pretenzije prema delu teritorije Bosne i Hercegovine, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Reagujući na stavove koje su izneli Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Džaferović je za Fenu rekao da se takvim porukama unosi nemir i nepotrebno se podižu tenzije.

„Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Vučić nakon toga obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu, koju njegova država svakako ima“, kazao je Džaferović.

„Ovog puta je to uradio nazivajući Trebinje najlepšim srpskim gradom. Trebinje jeste prelep grad, ali pripada podjednako svakom čoveku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje“, naveo je Džaferović i dodao da „ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao da nauči“.

Ćirilica

Dogovorićemo se i verujem da će skoro sve poslaničke grupe u oba parlamenta podržati Zakon o očuvanju i zaštiti ćiriličnog pisma i srpskog jezika, rekao je Vučić, uz napomenu da se nikome neće braniti upotreba nekog drugog pisma, ali se želi zaštititi i sačuvati ćirilica i uz neke ekonomske mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari