Džang: Kineski narod se raduje napretku Srbije 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Međusobno političko poverenje Kine i Srbije se stalno produbljava, ocenio je danas u Skupštini Srbije predsednik Stalnog komiteta Svekineskog Narodnog kongresa Kine Džang Deđiang.

On je izjavio da je Srbija prva zemlja Centralne i Istočne Evrope sa kojom je 2013. godine uspostavljena sveobuhvatna saradnja i čiji je tadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa šefom kineske države Si Đinpingom potpisao deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Tom deklaracijom su naši bilateralni odnosi ušli u fazu brzog razvoja, rekao je Džang, čijem su obraćanju prisustvovali predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević i Aleksandar Antić.

Politički odnosi su na veoma visokom nivou i kineska strana je spremna da intenzivira razmenu sa Srbijom na najvišem nivou. Kina će podržavati put napretka Srbije, politiku koju je sama izabrala i poštovati njen suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je Džang.

On je naveo da je Si lane bio u poseti Beogradu, kada su sa liderima Srbije podignuti odnosi na nivo sveobuhvatnog partnerstva, čime je otvoreno novo poglavlje saradnje dve zemlje.

Ove godine su predsednik Srbije Nikolić, a potom i novi šef države Aleksandar Vučić u Kini postigli konsenzus o produbljavanju tradicionalnih odnosa. Proteklih godina Srbija aktivno istražuje put razvoja koji odgovara njenoj situaciji, preduzimljivo razvija ekonomiju, poboljšava životni standard građana, čuva regionalnu stabilnost i u tome ostvaruje zadivljujuće rezultate, izjavio je Džang.

Prema njegovim rečima, Vučić je prilikom stupanja na dužnost šefa države izneo da će Srbija obezbediti bolji i dostojanstveniji život za svoje građane.

Takvo srce Balkana zrači novu vitalnost. Kao iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije, kineski narod se raduje razvoju i napretku naroda Srbije i želi Srbiji da neprekidno ostvaruje još više i veće uspehe u izgradnji države, izjavio je Džang.

On je izneo podatak da je lane obim bilateralne razmene Kine i Srbije iznosio 590 miliona dolara, sa rastom od 8,2 odsto.

Rast bilateralne trgovine u prva četiri meseca ove godine je premašio 20 odsto i Kina je postala najveći trgovinski partner Srbije u regionu Azije. Most na Dunavu je prvi most koji je neka kineska kompanija izgradila u Evropi, rekao je Džang.

On je naveo da je u Srbiji u toku niz važnih projekata, kao što su pruga Beograd – Budimpešta, deonice autoputa E763, Termoelektrana Kostolac, Železara Smederevo.

To su uzori i pilot projekti u saradnji Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope, izjavio je Džang.

On je ocenio da je kulturna razmena između Kine i Srbije raznolika i bogata.

Stari jugoslovenski filmovi, kakvi su „Valter brani Sarajevo“ i „Most“, pridobili su simpatije i obožavanje bezbrojnih kineskih gledalaca. I danas se pesma „O Bela, ćao“ široko peva u Kini, rekao je Džang.

On je konstatovao da Srednja i Istočna Evropa imaju najveći razvojni potencijal na Starom kontinentu i da saradnja sa Kinom drži brz tempo i razvoj, dok se obim i dubina saradnje povećavaju.

Kina visoko ceni i podržava što Srbija dosledno podržava i učestvuje u toj saradnji, izjavio je Džang.

Prema njegovim rečima, Kina i Srbija su uspostavile saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, tehnologije, a Srbija je prva zemlja u regionu koja je ostvarila punu viznu liberalizaciju sa Pekingom.

Kineski narod je dao doprinos čitavom čovečanstvu, izjavio je Džang i naveo da je moderna kineska država prilikom osnivanja bila jedna od najsiromašnijih na svetu, sa prihodom od 35 dolara po glavi stanovika.

Zahvaljujući reformama i otvaranju prema svetu, Kina je ostvarila zadivljujuće uspehe i njen bruto domaći proizvod iznosi 11,2 hiljade milijardi dolara ili oko 8.000 dolara po glavi stanovnika, izjavio je Džang.

Uz tvrdnju da se svetska ekonomija polako oporavlja, uz duboko prilagođavanje, Džang je rekao da je Kina iznela i pokrenula inicijativu izgradnje „Pojasa i puta“ i stvorila neviđenu istorijsku šansu.

Izgradnja „Pojasa i puta“ se postepeno pretvara od ideje u akciju, od perspektive u realnost, i postigla je obimne rezultate. Inicijativa „Pojas i put“ je poreklom iz Kine, ali pripada svetu. Kina je spremna da sa svim zemljama, uključujući i Srbiju, podstiče nove rezultate u međunarodnoj saradnji izgradnje „Pojasa i puta“, izjavio je Džang.  

Potpisan ugovor o izgradnji industrijskog parka

Ministar privrede Srbije Goran Knežević potpisao je danas sa delegacijom kineske Hibis grupe, koju je predvodio Ju Jong, Memorandum o razumevanju o razvoju Kinesko – srpskog industrijskog parka u Smederevu. Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se prijateljstvo srpskog i kineskog naroda ne dovodi u pitanje i da najnovije inicijative vode ka tome da prijatelstvo bude pretočeno u ekonomske odnose.Prema njegovim rečima, industrijska zona u Smederevu imaće 500 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari