Džonson: Britanija podržava evropski put Srbije 1Foto:Fonet / Aleksandar Levajković

Zahvalan sam na podršci koju Velika Britanija pruža Srbiji na evropskom
putu, izjavio je večeras predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom.

Vučić je dodao da razume politiku Londona po pitanju Kosova, iako se sa njom ne slaže.

Džonson se u Palati Srbije sastao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Ministar Dačić je podvukao neophodnost jačanja političkog dijaloga i saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, sa čime se državni sekretar Džonson saglasio. Obostrano su istakli jake istorijske veze dva naroda.

Britanski državni sekretar za spoljne poslove je naglasio želju da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavi da podržava evropski put Srbije bez obzira na trenutna dešavanja u britanskim odnosima sa EU. Šef srpske diplomatije dočekao je danas na aerodromu državnog sekretara za spoljne i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i poželeo mu ugodan boravak u Srbiji.

Džonson je ocenio je večeras da pobedu Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima treba shvatiti kao priliku, a ne problem, navodeći da je britanska premijerka Tereza Mej danas imala veoma dobar razgovor sa novoizabranim predsednikom SAD.

Džonson je, na konferenciji za novinare za premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Tramp u tom razgovoru poručio da SAD imaju spektakularne odnose sa Velikom Britanijom, da on „postiže dogovore i da želi sporazum o slobodnoj trgovini“.

To je velika prilika za nas u Britaniji da gradimo odnose sa SAD koje su za nas od velikog ekonomskog značaja, a značajne su i za stabilnost i prosperitet cleog sveta, ocenio je Džonson.

Treba da budemo pozitivni i to shvatimo kao priliku i ovde želim da poručim svojim divnim evropskim kolegama da treba da se probudimo iz drame zbog rezultata američkih izbora, rekao je on.

Džonson se uoči sastanka sa Dačićem sastao i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Gojković je istakla važnost posete u istorijskom trenutku od zajedničkog značaja, uoči obeležavanja Dana primirija u Prvom svetskom ratu i tim povodom mu uručila simboličan poklon – Natalijinu Ramondu, kao znak sećanja na stradanje i oslobođenje Srbije u Velikom ratu.

Gojković i Džonson su se složili da je u cilju unapređenja ukupnih odnosa i nadograđivanja prijateljstva važno intenziviranje međuparlamentarne saradnje, a posebno na najvišem nivou, kao i da je parlamentarna razmena vredan način izgradnje razumevanja.
Predsednica Narodne skupštine je izrazila uverenje da će, bez obzira na dinamiku i rezultate procesa nakon Bregzita, Velika Britanija nastaviti da igra značajnu ulogu na evropskom planu i u odnosima sa Evropskom unijom.

Džonson je ukazao da je cilj njegove posete da pokaže koliko Velika Britanija ceni prijateljstvo sa Srbijom. Naglasio je da, bez obzira što Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ne napušta Evropu i istakao da Srbija ima budućnost kao deo Evrope. 

 Džonson se sastao i sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Džonson u poseti i Prištini

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson posetio je i Prištinu i izjavio da ratni zločinci, bez obzira sa koje su strane, moraju da odgovaraju.
Džonson, kojeg je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj, na svečanoj sednici Skupštine je izjavio da oni koji su odgovorni za ratne zločine, bez obzira s koje su strane, treba da odgovaraju, i da celi Balkan treba da ima u vidu saradnju sa Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu. Tokom svog govora podsetio se i na vreme kada je 1999. godine sa britanskom vojskom ušao na Kosovo, u vreme kada je radio kao dopisnik za londonske medije.

Potpisan sporazum u oblasti kulture’]

U prisustvu britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona i ministra za kulturu Srbije Vlada Vukosavljevića u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu večeras je potpisan dvogodišnji Sporazum u oblasti kulture. Ovim Sporazumom, koji je potpisan povodom zvanične posete Džonsona Srbiji, su „dve institucije jasno pokazale posvećenost daljem razvoju i pružanju podrške međunarodnoj
saradnji Velike Britanije i Srbije u oblasti kulture“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari