Džozef: Obnova dijaloga je glavni cilj 1Foto: Youtube/Atlas TV Montenegro

Glavna svrha susreta državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bilo je ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, ocenio je u razgovoru za Glas Amerike predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef.

Džozef ukazuje da je moguće da je tokom razgovora dvojice zvaničnika razmatran scenario promene granica, razmene teritorija ili podele Kosova, ali ne isključuje i razmenu mišljenja o nekim drugačijim rešenjima.

Nisam čuo Pompea da je govorio išta slično poput (Džona) Boltona o tome da Sjedinjene Države podržavaju bilo kakavo rešenje o kome se Srbija i Kosovo usaglase. To u Pompeovoj zvaničnoj izjavi nisam video i mislim da je to dobra stvar, rekao je Džozef. Fokus je bio na ponovnom pokretanju dijaloga i to bi tako i trebalo da bude.

Trebalo bi da se drže podalje od rizičnih, opasnih i spornih rešenja, dodao je on. Prema rečima Džozefa, sastanak Pompea i Vučića najverovatnije nije uticao na značajnije približavanje Beograda i Prištine postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Možemo reći da postoji pokušaj da se ponovo pokrene dijalog, ali ne čini se da su strane bliže.

Reč je o naporima koji će se nastaviti. Prvo što je na redu su izbori na Kosovu i bilo bi preuranjeno u ovom trenutku reći da bi se dve strane u ovom trenutku mogle drastičnije približiti jedna drugoj, rekao je Džozef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari